Svet
12 ogledov

Madaja: Zaradi podhranjenosti v enem dnevu umrlo pet Sircev

Protest v Berlinu EPA/NABIL MOUNZER
Zaradi podhranjenosti v sirskem mesto Madaja le v zadnjih 24 urah zabeležili pet žrtev. Pomoči še vedno ni.

Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja je danes potrdila pet novih žrtev zaradi podhranjenosti v sirskem mestu Madaja. "Umrl je 9-letnik in štirje možje, ki so šteli več kot  45 let," so sporočili predstavniki, ki se nahajajo v mestu, kjer bi deset ljudi še nujno potrebovalo hospitalizacijo. Še dodatni 200 pa je v kritičnem stanju in bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, če pomoč ne bo prispela v enem tednu.

oslej so tako vladne kot tudi opozicijske sile humanitarnim organizacijam onemogočale dostop do zasedenih območij, v četrtek pa je sirska vlada pristala na pomoč. V Madajo je pomoč nazadnje prišla oktobra lani, od takrat pa je ta kraj nedostopen.

Z Visokega komisariata ZN za človekove pravice so sporočili, da naj bi pomoč dostavili "v prihodnjih dneh". Poleg Madaje naj bi ZN sicer pomoč dostavili še prebivalcem vasi Fuaja in Kafraja na severozahodu Sirije.  Gre sicer za kraje, ki so bili del septembrskega zgodovinskega dogovora o prekinitvi nasilja in dostavi humanitarne pomoči na nekaterih območjih v Siriji.

Komentarjev 7