Magazin > VIP
24 ogledov

Madeleine in Chris sta dahnila usodni "da"

Princesa Madeleine Chris O'Neill
1/30
EPA
Princesa Madeleine in Chris O'Neill sta poročena.

Kraljeva kapela v švedski prestolnici se je začela polniti že ob 13.30 uri. Nevestina družina je sedela na levi strani cerkve, ženinova pa na desni. Chris naj bi na poroko povabil 20 sorodnikov, med njimi je tudi njegova mati Eva Maria in njegovih pet polsester.

Ob 16. uri je Madeleine do oltarja pospremil kralj Carl Gustaf. Njun prihod v kapelo je pospremilo petje otroškega pevskega zbora. Ženin je bil ob pogledu na lepo nevesto globoko ganjen. Preden je kralj svojo najmlajšo hčer, ki bo čez dva dni praznovala 31. rojstni dan, predal O'Neillu, ji je poljubi roko.

Chrisu je pri oltarju družbo delala njegova priča, Madeleine pa se je pričam in družicam ob oltarju odrekla.

Po prvi pesmi, ki jo je zapel cerkveni zbor, je za mikrofon prijela pevka skupine Roxete, Marie Fredriksson. Nadaljevala je princesa Victoria, ki danes nosi verižico svoje pokojne tete Lilian. Prebrala je molitev. Z molitvijo je nato ceremonijo nadaljevala še ena od Chrisovih polsester.

Prvi poljub zakoncev zelo zadržan

Sledile so zaobljube. Chris je Madeleine večno zvestobo obljubil v angleščini, princesa pa njemu v švedščini. "Jaz, Christopher Paul O'Neill, vzamem tebe, Madeleine Thérèse Amelie Josephine, za svojo ženo. Da bi s tabo delil žalost in veselje in ti bi zvest, dokler naju smrt ne loči," je povedal Chris, Madeleine pa je obljubila: "Jaz, Madeleine Thérèse Amelie Josephine, vzamem tebe, Christopherja Paula O'Neilla, za svojega moža. Da bi s tabo delila žalost in veselje in ti bila zvesta, dokler naju smrt ne loči." Sledil je poročni poljub - na lice. Po zaobljubah je sledila še pesem The first time i ever saw your face, ki sta si jo izbrala mladoporočenca, zapel pa jo je na Švedskem zelo znani pevec Peter Jöback.

Ceremonijo, ki je potekala v švedščini in v angleščini, sta vodila škofa Emeritus Lars-Göran Lönnermark in Michael Bjerkhagen. Ob 16.43 uri sta zvezdi dneva kot mož in žena zapustila cerkev in pozdravila čakajoče. Ob zvoku 21 strelov iz topov je končno sledil prvi poljub na usta. Temu sta ob vzklikih veselja sledila še dva.

Kočijo so vlekli štirje konji

Madeleine in Chris sta se s kočijo, v kateri sta se na poročni dan peljali tudi kraljica Silvia in princesa Victoria, peljala po starem delu Stockholma do pristanišča, od koder sta se s kraljevo ladjico Schaluppe Vasaorden odpeljala k dvorcu Drottningholm, na katerem je Maddy odraščala. V omenjenem dvorcu iz 16. stoletja bo potekala tudi slavnostna večerja, za katero bo poskrbel Stefano Catenacci, ki je kuhal tudi na Victorijini poroki. Kaj bo postregel gostom, ni znano. Kuhar je izdal le, da bo ustvaril eno veliko in več manjših poročnih tort, ki jih bodo porazdelili po mizah, in da bodo gosti med drugim uživali v špargljih in divjih jagodah.

Kdo pride na veseli dogodek?

Princesa si je želela majhne poroke, a zadnjo besedo sta imela kralj in kraljica. Kljub temu, da morajo poroko plačati iz lastnega žepa, se je kraljeva družina na koncu odločila za veliko slavje, ki ga v živo spremljajo kar tri švedske televizije (SVT, TV4, TV4News´).

Poroka mora biti po protokolu manjša oziroma manj razkošna od Victorijine.

S švedsko princeso in njenim izbrancem se veselijo tudi predstavniki drugih dvorov. Prišli so danski prestolonaslednik Frederik in njegova žena Mary ter njegov brat Joachim s soprogo Marie, tako kot tudi kraljica Margrethe in njena sestra Benedikte, ki je nevestina botra. Iz Norveške so v Stockholm pripotovali princ Haakon in Mette-Marit ter Haakonova sestra Märtha Louise z možem. Britanski dvor zastopata princ Edward in njegova soproga Sophie, iz Španije pa ni nikogar. Zakaj? Ker Felipeju in Letizii ni treba priti. Madeleine namreč ni prestolonaslednica. Maddy in Chrisu pa sta kljub temu prišla čestitati predstavnika grškega dvora, princ Nikolaos z ženo Tatiano.

Žur se je začel že včeraj

Veseljačenje se je sicer začelo že v petek, ko sta princesina starša, kralj Carl Gustaf in kraljica Silvia, v Grand Hotelu priredila zasebno zabavo, na katero je bilo povabljenih 350 gostov. Povabljence so sprejeli v zimskem vrtu, kjer je goste pred svojo poroko pred tremi leti sprejela tudi nevestina sestra, prestolonaslednica Victoria. Gostje naj bi za bodoča zakonca pripravili več zabavnih iger, ki so se vrtele okoli njunega življenja.

Maddy naj bi slavje zapustila ob 2.26 uri zjutraj. Skupaj z Victorio in njenim možem se je odpeljala v dvorec Haga, Chris pa naj bi noč preživel v hotelu.

Člani kraljeve družine se sicer tradicionalno poročajo junija, in sicer zaradi vremena, ki je v šestem mesecu leta na Švedskem najlepše.

Pravljica se je začela v New Yorku

Ljubezenska zgodba mladoporočencev se je začela jeseni 2010 v mestu, ki nikoli ne spi – New Yorku. Princesa se je ravnokar razšla s svojim zaročencem Jonasom Bergströmom, ki jo je prevaral. Zbežala je v ZDA in začela delati pri organizaciji World Childhood Foundation, ki jo je leta 1999 ustanovila njena mati.

Maddy in Chris, ki sta imela že prej skupne prijatelje, sta se spoznala na neki dobrodelni prireditvi. Chris naj bi se v lepotico zaljubil takoj, pri Madeleine pa je trajalo malo dlje. Golobčka sta se sprva dobivala na skrivaj, a tabloidi so zelo kmalu izvohali, da je švedska princesa spet zaljubljena. Že januarja 2011 je parček svojo zvezo javno potrdil.

Chris se je zaradi Madeleine odpovedal burnemu samskemu življenju in se z njo preselil v skupno stanovanje v Manhattan. "Je idealen zet,“ je 25. oktobra, ko sta Chris in Maddy oznanila svojo zaroko, izjavila kraljica Silvia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.