Šport
1 ogledov

Madžari brez maščevanja: druga zmaga!

Slovenija Japonska SP divizije I risi Seul slovenska hokejska reprezentanca HZS
Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 3. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Južni Koreji dosegla drugo zmago. V uvodni tekmi dneva so Slovenci z 2:0 (0:0, 2:0, 0:0) premagali Madžare.


Slovenci se po začetnem spodrsljaju, ko so izgubili proti Japonski, vračajo v pričakovano in želeno smer dogodkov na prvenstvu v Aziji. V zelo pomembnem dvoboju za ohranitev možnosti za končno prvo ali drugo mesto so premagali vzhodne sosede z 2:0 in jim že zaprli vrata za preboj med elito, sami pa z novimi tremi točkami ostajajo v igri za eno od prvih dveh mest.

''Dosegli smo zadetke, ki jih potrebujemo za zmago. Res je, da bi lahko dosegli še kakšen zadetek več, a na žalost ni šlo v mrežo. Vseh nabojev ne smemo porabiti na eni tekmi. V obrambi smo bili trdi in nismo prejeli zadetka, obramba pa je tudi ključ do zmage. Zmaga je bila zaslužena, gremo naprej," je povedal Anže Kuralt.

Kopitar spremenil postavo

Selektor Matjaž Kopitar je pred tretjo tekmo, prvo, ki so jo Slovenci odigrali v zgodnjem terminu (12.30 po lokalnem času in 5.30 po srednjeevropskem) nekoliko spremenil postavo. V prvi napad je k Janu Muršaku in Alešu Mušiču poslal Žigo Panceta, Jan Urbas pa je tokrat zaigral skupaj z bratoma Rodman v drugem. Do spremembe je prišlo tudi v tretjem napadu, kjer je bil s Tomažem Razingarjem in Boštjanom Goličičem Anže Kuralt, Jaka Ankerst pa se je preselil v četrtega. Tako kot proti Korejcem je tudi tokrat branil Luka Gračnar. V uvodni tretjini so imeli Slovenci premoč, dvakrat tudi igralca več na ledu, toda ob nevarnih poskusih predvsem Goličiča je bil zbran vratar Zoltán Hetényi, ki ga pozneje niso premagali niti Blaž Gregorc, Urbas, Žiga Pavlin in Muršak.

Razingar in Kuralt v polno


Čeprav so bili Slovenci v prvih 20 minutah boljši in podjetnejši, priložnosti niso spremenili v gole. Vse pa se je spremenilo v drugem delu. Za preskok je poskrbel kapetan Tomaž Razingar; madžarski vratar je plošček le odbil, v nadaljevanju akcije ga je Pavlin z modre črte močno usmeril proti vratom, kjer je bil na pravem mestu Razingar. Spretno je podstavil palico, spremenil smer ploščku in ukanil Hetényija. Gol je Sloveniji dal krila, Mušič in Muršak sta bila nevarna tudi ob izključitvi na slovenski strani, ob že izenačenih močeh pa je v 26. minuti Slovenija podvojila vodstvo. Hiter protinapad je izpeljal Anže Kuralt in ga tudi odlično končal – z leve strani je neubranljivo meril prav v stičišče prečke in vratnice.

Slovenska obramba zdržala

Razpoloženi Hetényi (na koncu tekme je imel v statistiki toliko obramb kot Gračnar, 31) pa je skrbel, da Slovenci niso že v drugem delu dokončno določili tekme. Obranil je poskuse Gregorca, Panceta, Mušiča in Goličiča, plošček po strelu Matica Podlipnika pa je zadržal na golovi črti. A tudi Madžari so imeli svoje priložnosti, Slovenci so si privoščili preveč izključitev, toda zanesljivi Gračnar je bil nerešljiva uganka za tokrat najnevarnejšega Madžara Dániela Kógerja in soigralce. Zadnjo tretjino so Madžari začeli z dvema zaporednima "power-playema", a ju niso izkoristili. Slovenci so se nekoliko pomaknili v obrambo, vseeno pa še prežali na priložnosti, ki pa jih Razingar in Miha Verlič nista izkoristila. Tudi Goličič, ki je bil tokrat zelo aktiven in nevaren pred Hetényijem, je bil blizu gola, toda v 57. minuti je plošček zletel mimo vrat tekmecev.

Ob koncu so poskušali Madžari na vse pretege dati gol ali celo dva, iz igre so potegnili tudi vratarja, a zaman. Slovenska obramba je bila trdna in je zanesljivo dosegla novo zmago brez prejetega gola in postavile dobre temelje za preostali tekmi na svetovnem prvenstvu.

Slovence v četrtek, znova v prvem terminu dneva, čaka obračun z Ukrajino, po dnevu premora pa nato v soboto tradicionalni tekmeci Avstrijci.

Avstrijci ušli senzaciji

Avstrijska reprezentanca je premagala domačo ekipo Južne Koreje s 7:4 (5:4, 0:0, 2:0). Naši severni sosedi ostajajo edina neporažena ekipa na SP.

Avstrijci so bili pred tekmo s prireditelji tekmovanja izraziti favoriti, toda po osmih minutah na ledu je bilo videti, da so vloge zamenjane. Korejci so namreč povedli s 3:0, v razgibani prvi tretjini pa so nato slovenski severni sosedje prišli do izenačenja po golih Michaela Schiechla, Thomasa Hundertpfunda in Briana Leblerja. Domači pa se še niso predali, po avstrijskem preobratu in četrtem golu Leblerja je le 15 sekund pozneje izenačil Kisung Kim.

Avstrija pa je po zadetku Hundertpfunda vseeno dobila prvo tretjino s 5:4, po drugem delu brez golov pa nato v zadnjem delu s še dvema zadetkoma le potrdila nove tri točke.

Japonci boljši od Ukrajincev

Japonska je v tekmi 3. kroga premagala Ukrajino s 3:2 (2:1, 0:0, 1:1). Potem ko je že kazalo, da bodo dvoboj odločili podaljšek ali kazenski streli, je Japoncem drugo zmago na SP zagotovil Takuro Jamašita v 59. minuti. Japonska je sicer prva povedla, v peti minuti je bil uspešen Šuhej Kudži, isti igralec je dosegel še en gol v prvi tretjini, a so nato še v prvem delu Ukrajinci odgovorili z zadetkom Oleksandra Materuhina, izenačil pa je Andrij Mihonov v 45. minuti.

SP divizije I, 3. krog, razultati:

Skupina A

Slovenija : Madžarska 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Razingar (22), Kuralt (26)

Ukrajina : Japonska 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Materukhin (7), Mikhnov (42); Kuji (5, 14), Yamashita (58)

Avstrija : Južna Koreja 7:4 (5:4, 0:0, 2:0)
Schiechl (10), Hundertpfund (12, 17), Lebler (13, 15, 58), Komarek (54); Park (4), Cho (8), Kim (9, 16)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.