Magazin
139 ogledov

46 evrov za novo ime

Bi radi z novim imenom izstopili iz množice? Žurnal24 main
Ste kdaj razmišljali, da bi si spremenili ime? Morda zgolj zato, da bi bili pri svojem delu uspešnejši? Kakršen koli razlog že imate, ime seveda lahko spremenite.
"Postopek za spremembo osebnega imena se začne s prošnjo pri upravni enoti. Po prejemu vloge se začne postopek preverjanja podatkov pri ministrstvu za pravosodje, ki vodi kazensko evidenco; pri pristojnem okrajnem sodišču, ali zoper prosilca teče kazenski postopek, ter preverjanje podatkov po rojstni matični knjigi ali matičnem registru," pravi Bojan Arh, vodja sektorja za upravne notranje zadeve. Če zadržkov za spremembo osebnega imena ni, pristojni organ izda odločbo, ki jo stranka dobi po pošti, in sicer z osebno vročitvijo.

Osebno ime otroka
Mladoletni osebi se osebno ime spremeni na zahtevo staršev ali posvojitelja. Za spremembo otrokovega osebnega imena mora biti dano soglasje obeh staršev. Če živita ločeno, vlogo vloži tisti od staršev, pri katerem otrok živi. "Če se starša ne moreta sporazumeti glede spremembe osebnega imena otroku, potem jima sporazumno odločitev pomaga doseči center za socialno delo. Če se starša tudi ob njegovi pomoči ne sporazumeta o otrokovem novem osebnem imenu, o utemeljenosti zahtevka odloča sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev," pojasni Arh. Odločba sodišča o utemeljenosti zahtevka mora biti priložena zahtevi za spremembo osebnega imena mladoletni osebi. Če je otrok že dopolnil devet let, mora tudi sam podati izjavo, da se strinja s spremembo osebnega imena.

In cena spremembe imena?
Za prvo odločbo o spremembi osebnega imena znaša upravna taksa 46,09 evra, za vsako naslednjo pa 88,63 evra. Dolžina osebnega imena ne vpliva na višino upravne takse.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.