Magazin > Bizarno
18689 ogledov

Zakaj v Ljubljani ni trole s številko štiri?

ljubljana 03.07.08 lpp, mestni avtobus, trola, slovenska ulica; foto:Sasa Despot Saša Despot
Ljubljanski potniški promet. Zakaj ni trole s številko 4?

Ste opazili, da LPP-jeve (Ljubljanski potniški promet) proge niso oštevilčene po vrsti? Med drugim manjkajo številke: 4, 10, 16, 17, 28 in 29.

Tamara Deu Ošlak, tiskovna predstavnica na LPP, je za Žurnal24 povedala, da so vse naštete linije nekoč obstaja, a so bile pozneje ukinjene. "Ukinjene številke so bile ponovno uporabljene oziroma so še danes rezervirane za nove linije. Ukinjena števila linij se ne uporabijo vedno takoj, da s poimenovanji oziroma oštevilčenji ne zmedemo potnikov. Številčenje linij torej poteka glede na potrebe in uvajanje novih linij.“

To se je zgodilo z linijo številka 4

Leta 1967 so bile linije oštevilčene vse do številke 13. Po navedenem letu se linije po vrsti številčijo naprej, vendar so s spremembami linij nekatere tudi ukinjene in iz številčenja izpadejo. To se je zgodilo tudi z linijo 4. Najprej sta obstajali dve krožni liniji 2 in 4, ki sta potekali po istih ulicah, le v obratni smeri. Obe sta imeli končno postajo na Bavarskem dvoru. Potek trase linije 2 je bil naslednji: po tedanji Titovi (sedaj Slovenska) na Trg OF, po Masarykovi, Šmartinski, Savski, Pokopališki, Kavčičevi (kjer je bila končna postaja polkroga). Linija 2 se je nato nadaljevala po Kajuhovi, Zaloški, Trubarjevi, Vrazovem trgu, Ambroževem trgu, po Poljanski, do Ciril Metodovega Trga in Magistrata, na Stritarjevo in na Prešernov trg, Čopovo in nato na Dunajsko (Titova) ter do končnega postajališča Bavarski dvor.

"Linija 4 je vozila po istih ulicah v obratni smeri, le da ni prevozila Čopove, ker je bila tedaj enosmerna in je namesto tega zapeljala potnike v obratni smeri po Wolfovi. Po določenem času je linija 2 privzela današnjo obliko in bila podaljšana v Nove Jarše. Linija 2 prične nato voziti v obeh smereh, linija 4 pa je bila ukinjena. V naslednjih letih se je linija 4 uporabljala vsako leto okoli 1. novembra za prevoz potnikov do Žal, vse do leta 2005, ko je ukinjena,“ je še razložila Tamara Deu Ošlak.

Komentarjev 2
  • Janez_53 21:46 07.avgust 2017.

    Trola je tudi malce prismuknjena ženska...

  • Matjaž Horvat 21:39 07.avgust 2017.

    A ni na sliki mestni avtobus.... po sskj tróla 1 -e ž (ọ̑) 1. žarg., elektr. trolejbusni tokovni odjemnik: izklopiti trolo 2. pog. trolejbus: čakati na trolo ♪ Tako da ne vem kaj na bi bilo "trola"!