Magazin > Bizarno
111 ogledov

Tudi netopirji imajo svoja narečja

Netopirji svoj glas uporabljajo za navigacijo in lov, čemur pravimo eholokacija. Žurnal24 main
Avstralski znanstveniki so odkrili, da tudi netopirji poznajo različna narečja, s katerimi se sporazumevajo.

V raziskavo so avstralski znanstveniki vključili približno štiri tisoč glasovnih posnetkov netopirjev z vzhodne obale Novega Južnega Walesa v Avstraliji.

Za vzpostavitev identifikacijskih ključev vseh vrst netopirjev z obale so izdelali posebno programsko opremo, s katero so ugotovili, da so pri netopirjih v različnih regijah očitne razlike v njihovem oglašanju.

Vodja raziskave z raziskovalnega inštituta Forest Science Centre Brad Law je dejal, da so znanstveniki že nekaj časa menili, da imajo tudi netopirji različne narečne glasove. Čeprav so že pred časom ugotovili, da se tudi druge živali sporazumevajo v narečjih, so tokrat hipotezo dokazali prvič.

Law je dejal, da bo študija pripomogla k prizadevanjem za ohranitev netopirjev. Raziskovalci bodo tako ugotovili različne vrste netopirjev ob obali, ocenili njihovo število in jih zaščitili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.