Magazin
60 ogledov

Čarovnije v kozarčkih

marmelada Shutterstock
Marmelado lahko skuhate tudi iz pomaranč, grozdja ali kostanja. Jagodno kuhajte v vinu.

Potem ko je pripravljanje domače ozimnice skoraj zamrlo, je ta navada znova oživela. Bolj ko je domača marmelada posebna, bolj je cenjena.

Iz rdečih pomaranč

Potrebujete sladkor, pektin in seveda pomaranče, ki jih olupite in narežete na koščke. Dodajte pektin, razkuhajte in dodajte še sladkor – za trpkejšo marmelado naj bo tega manj, kot zahtevajo navodila na vrečki pektina.  Če imate ekološke pomaranče, lahko uporabite tudi lupino. Pomarančo olupite z nožkom za lupljenje krompirja, da se izognete grenkemu belemu delu olupka. Zgornji del olupka narežite na tanke trakove.

Iz grozdja in kostanja

Rdeče grozdje pretlačite, prestrezite pečke in luščine. Sok skuhajte ter dodajte limono, sladkor in pektin. Še izvirnejša je kostanjeva marmelada. Kostanj blanširajte nekaj minut, da ga lahko olupite. Olupljenega kuhajte pol ure, nato pa ga pretlačite s stiskalnico za kuhan  krompir. Sladkor zavrite z nekaj vode ter dodajte kostanj in malo limoninega soka. Ravnajte se po okusu.

Jagodna z vinom

Očiščene jagode zalijte s šardonejem, dodajte sladkor in kuhajte, dokler se zmes ne zgosti. Če kuhate dovolj dolgo, pektin ni potreben. Poseben izziv je šipkova marmelada. Naberite šipek, ga očistite in zmešajte z enako količino jabolk. Kuhajte, da nastane kaša, pretlačite in dodajte sladkor, nato pa vse skupaj kuhajte še nekaj minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.