Magazin
52 ogledov

Dudo mu pustite do 2. leta

Večino otrok duda pomiri in jim pomaga zaspati. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nekateri otroci dude sploh ne potrebujejo, a mnogi se ji težko odrečejo.

"Otrok ima lahko dudo nekje do 2. leta, potem pa utegne motiti rast njegovih zob in razvoj govora," pravi pediatrinja Darja Mikec. Nekateri otroci, predvsem tisti, ki so bili dojeni, dude niti ne potrebujejo in jo zavračajo, a veliko takih, ki so se nanjo navadili, se ji le stežka odreče. Ponujamo vam nekaj predlogov, kako otroka čim bolj uspešno prepričati, da je ne potrebuje več.

Izberite anatomske modele. "Pri nakupu dude se odločajte za anatomske modele," svetuje pediatrinja Darja Mikec. Tako kot pri drugih pripomočkih za malo bitjece, ki raste in se razvija, ne glejte na vsak cent in dajte prednost kakovostnim izdelkom, ki bodo otroku karseda koristili. Preverite tudi, ali kupujete ustrezno dudo za pravo starost, saj se modeli in velikosti med seboj precej razlikujejo. Posvetujte se s prodajalcem v specializirani trgovini in lekarni ali pa povprašajte pediatra.

Naj jo podari
"Najuspešnejša metoda je zagotovo ta, da otrok sodeluje s starši in se sam odpove dudi," meni Mikčeva. "Predlagajte mu, naj jo podari novemu članu družine ali kakemu drugemu dojenčku," predlaga. Starši so po njenih izkušnjah pri tem pristopu velikokrat zelo presenečeni, kako zlahka se je otrok odpovedal nečemu, na kar je bil tako navezan.

Grenek premaz
"Dudo lahko namažete s premazom neprijetnega okusa," pravi pediatrinja. Otrok se kljub temu lahko navadi na okus ali pa okus kmalu izgine in otrok dudo veselo sesa naprej. Toda poskusiti ni greh – morda pa bo pri vašem otroku ravno ta strategija najučinkovitejša in bo otrok kmalu brez dude.

Raje duda kot palec
"Če po odtegovanju dude otrok kaže, da bo začel sesati palec, je bolje, da mu jo pustite," svetuje Mikčeva. Ne vztrajate za vsako ceno. Enako velja za otroke, ki dude že od samega začetka ne marajo – nikar jih ne silite. Vztrajajte le, če vidite, da jim pomaga, da se prej pomirijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.