Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

33 napetih baletnih obratov

Predstava traja 60 minut. (Foto: Peter Uhan, Španski borci) Žurnal24 main
Po napornem dnevu se prileže umirjen večer ob baletu. Nadvse vabljiva je baletna predstava 33 obratov, ki jo bodo ob 20. uri uprizorili v Španskih borcih.

Gledalec se v času izgubljene senzibilnosti vse bolj in bolj opira na osiromašena pretekla doživetja, ki jih poskuša obuditi s svežimi racionalnimi razlagami in imitacijami podob. V veliki večini primerov je tako "oropan" iskrene izkušnje umetnosti in refleksije . Najsi gre za izkušnjo slike, objekta, zvoka, prostora ali telesa. In prav izkušnja je eno izmed vodil projekta 33 obratov, ki v samem izhodišču želi zabrisati meje medijske reprezentacije, predvsem pa izničiti distanco do gledalca.

Na nek način, v povsem Brechtovski maniri, želi projekt 33 obratov porušiti "četrti zid" gledališkega odra, gledalca pa na ta način osvoboditi in vključiti v celoten proces. Bipolarno razmerje med gledalcem in opazovanim, se transformira v kompleksno razmerje napetosti, ki se ustvarja na relaciji gledalec - objekt - zvok - prostor - telo.

Gre za vzpostavljanje odnosa med materialnim in nematerialnim, sobivanje med videnim, idejo in izkušnjo. Vse to pa kaže na absolutno medsebojno enakost in s tem preseganje vprašanja, kaj je umetnost in kaj ni, kaj je materialna realnost in kaj ni ali kaj je namišljeno in dejansko. Projekt 33 obratov želi gledalca zaplesti v dvojno igro, saj po eni strani kolaž situacij na odru daje občutek gotovosti, po drugi strani pa prav te iste situacije, postavljene na oder v drugem kontekstu, zastavljajo nova vprašanja o njihovi percepciji. 

Cena vstopnice je 12 evrov, za študente, dijake, upokojence, brezposelne in invalide 8.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.