Magazin > Film & Glasba & TV
296 ogledov

"Bila je kraja, ne plagiat!"

"Finančno smo 
se pogodili," Tone Košmrlj iz Pop Design. (Foto: Andraž Kobe) Žurnal24 main
Afera Čista nota. Božično noč in druge "izposojene" hite vrnili izvirnim avtorjem.

Prejšnji teden je bila pesem Na božično noč tudi uradno vrnjena izvirnima avtorjema.

Tone Košmrlj, ki je bil prej leta z Miranom Rudanom podpisan kot avtor skladbe, za katero se je pozneje izkazalo, da je kopija pesmi Man of the World nemške skupine The Window Speaks, je za Žurnal povedal, da so se finančno pogodili, zneska pa ni želel izdati.

Kako je bila odkrita kraja?
Afera Čista nota je izbruhnila oktobra, ko je Tone Košmrlj za Žurnal24 priznal, da ni avtor hita Na božično noč, čeprav je podpisan kot avtor ter je zanj leta in leta prejemal avtorska nadomestila. Spregovorila sta tudi izvirna nemška avtorja Grant Stevens in Micki Meuser iz skupine The Window Speaks.

Podpis izvirnih avtorjev mu je naložilo Sazasovo disciplinsko sodišče. Kot smo izvedeli od nemškega avtorja Granta Stevensa, so bile pravice res "vrnjene", a finančne kompenzacije naj še ne bi prejel.

"Z avtorjem nimam nič. Dogovarjam se neposredno z njihovimi publisherji. Nobenemu avtorju nisem nič nakazal, avtorji so prek svoje založbe kontaktirali naše publisherje. Njim sem nakazal denar, oni pa bodo potem poskrbeli, da ga dobijo originalni avtorji. Upam, da bodo," je dejal Košmrlj.

Rudan naj bi se jim uspešno izmikal
Kot smo izvedeli od zanesljivega vira blizu nemških avtorjev, pa naj bi se stvari premikale zelo počasi; dodatne težave naj bi imeli z navezovanjem stika z Miranom Rudanom, saj naj bi se jim ta uspešno izmikal.

Na Sazasu poudarjajo, da ne gre za pripis izvirnih avtorjev, temveč za administrativni popravek napačne prijave s strani slovenskega avtorja, ki je bil narejen na podlagi avtorjevega priznanja kraje in dogovora z imetniki pravic: "Skladno s prijavo dela izvirne različice izvirnim avtorjem za uporabo njihovih del pripadajo vsa nadomestila, če za predelavo ni bilo pridobljeno dovoljenje." Na Sazasu pojasnjujejo, da pri pesmi Na božično noč ni šlo za plagiat, temveč za krajo avtorskega dela.

Nemška avtorja sta potrdila, da so jima bile avtorske pravice vrnjene, a dodala, da denarja še nista dobila.

Košmrlj vrnil tudi druge sporne pesmi
In kaj se bo zgodilo s preostalimi domnevnimi plagiati skupine Pop Design, med katerimi se največkrat omenja tudi hit Zate, ki so ga številni prepoznali kot kopijo pesmi Wahnsinn Roya Blacka?

Tone Košmrlj nam je zagotovil, da so tudi pri drugih pesmih avtorje zamenjali: "Zdaj so napisani pravi avtorji. Glede finančne pogoditve oziroma kompenzacije za preostale sporne pesmi ni še nič novega."

Njegovo dejanje pozdravljajo številni avtorji, mi pa dodajamo: bolje pozno kot nikoli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.