Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Brez panike za FSF

Festival slovenskega filma FSF
Prevetreno. Z novo ekipo bo na 16. Festivalu slovenskega filma tudi nekaj novosti.

Avditorij Portorož bo od 11. do 15. septembra znova osrednje prizorišče Festivala slovenskega filma (FSF), s katerim se je letos spopadla nova ekipa z Igorjem Prasselom kot vodjo festivala na čelu. "To edicijo je prevzela nova ekipa na povabilo direktorja Slovenskega filmskega centra Jožka Rutarja. Novost je ta, da smo selekcijo filmov delali skupaj in prav tako skupaj oblikovali urnik," je povedal Prassel, ki je v želji po večji objektivnosti sprejel odločitev, da programski izbor z njim opravita kritičarka in teatrologinja Katja Čičigoj ter novinar in filmski kritik Denis Valič.

Omenjena selektorska trojica je v tekmovalni program uvrstila 42 filmov, med katerimi je poleg koprodukcij ter študentskih, kratkih in srednjemetražnih filmov tokrat tudi lep izbor dokumentarcev, kot so Projekt Rak Damjana Kozoleta, Pravi človek za kapitalizem Dušana Moravca, Mama Evropa Petre Seliškar in Priletni parazit ali Kdo je Marko Brecelj v režiji Janeza Burgerja.

Med igranimi celovečernimi filmi se bodo v boj za nagrade vesna, o dobitnikih katere bo določala mednarodna strokovna žirija, spustili Razredni sovražnik Roka Bička, Čefurji raus! Gorana Vojnovića, Panika Barbare Zemljič, Dvojina Nejca Gazvode, Adria Blues Miroslava Mandića, Zapelji me Marka Šantića in Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja – svojega favorita bodo izbrali tudi gledalci.

 

Po filmih tudi koncerti

Kot je povedal Prassel, v upanju, da jih bo piranska občina dodatno podprla, na festivalu kot pilotski projekt uvajajo program otroških in mladinskih filmov za šole, med novostmi pa bo tudi koncertni program, ki bo sledil filmskim projekcijam.

Kot prvi bo v portoroškem Kapelca baru v četrtek nastopil elektro dvojec New Wave Syria, kot drugi protagonist Moravčevega dokumentarca Damir Avdić, ki bo s svojo glasbo in poezijo rezal v skladiščih soli ter mu bo še isti večer sledil duo Incurabili, v soboto bo v Kapelca baru za glasbeni predah skrbel DJ Boo, po nedeljski podelitvi pa bo s plesno elektroniko noge razmigal CИHИ (Biomechanics).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.