Magazin > Film & Glasba & TV
377 ogledov

Bryan Cranston: "Walterja nikoli nisem obsojal"

walter white
Ekskluzivno. Januarja, pred točno desetimi leti, so na kanalu AMC začeli predvajati kultno serijo Kriva pota, prejemnico številnih prestižnih filmskih nagrad. Ob tej priložnosti smo igralcu Bryanu Cranstonu postavili nekaj vprašanj.

Walter White, učitelj kemije, z ženo in najstniškim sinom živi v Novi Mehiki, ko dobi diagnozo, da ima raka. Ostaneta mu le še dve leti življenja. V želji, da bi družini zagotovil finančno varnost, izbere vstop v nevaren svet drog in kriminala ter se s pomočjo nekdanjega učenca loti izdelave in prodaje metamfetamina. 

Vseh šest sezon serije Kriva pota lahko še ta mesec spremljate na kanalu AMC. Veseli se jih tudi Cranston, ki v seriji igra Whita, in s katerim smo lahko v družbi še treh novinarjev za nekaj minut poklepetali.

Kdaj ste prvič zaslutili, da je serija postala hit?
Vsaka produkcijska hiša po mestu, v katerem snemaš, postavi znake, s katerimi člane ekipe opozarja na to, kje lahko pustijo svoje avtomobile. V drugi polovici druge sezone so začeli znaki, na katerih sta bila puščica in napis Kriva pota, izginjati. Pokradli so jih. Nato so na znake napisali logo šova, a so tudi te pokradli. Na koncu so na te znake morali natisniti nekaj, kar s serijo ni imelo nobene povezave. Takrat sem spoznal, da so serijo gledalci dobro sprejeli. 

Vince Gilligan, ki je napisal serijo, je izjavil, da je na neki točki izgubil vso sočutje, ki ga je imel za Walterja Whita in da je bil presenečen, da je občinstvo še vedno navijalo zanj, čeprav jim je pokazal svojo zlobno plat. So se tudi vaša čustva do tega lika spreminjala?
Ne, nikoli ga nisem obsojal. Jaz sem bil Walter White. Moje mnenje je bilo, da je krasen. (smeh) Igralci na svoj lik ne smemo gledati z objektivnega stališča. Smo, kdor smo. Svoja dejanja poskušamo upravičiti. Tako je ravnal tudi Walter. Dopovedoval si je, da je dobro, da ubije nekoga, ki je zloben, in da zasluži denar za svojo družino. Nato pa se je spremenil. Postal je vpliven in začel odločitve sprejemati na podlagi ega.

Walter je bil na trenutke naravnost pošasten. Kako ste to dosegli?
Da lik dobro predstaviš, igralec potrebuje štiri stvari. Mora biti nadarjen, mora pokazati zanimanje za raziskovanje, mora imeti domišljijo in mora biti sposoben pogledati v svoja čustva in na plano priklicati vse, kar je doživel v svojem življenju – zavist, ljubosumje, jezo, veselje … 

Ste se pri snemanju držali pravega recepta za kuhanje metamfetamina?
To bi radi vedeli, kajne? (smeh) Aarona Paula in mene so res naučili pravega postopka, ki je zelo zapleten in specifičen. Vedeli smo, kako moramo ravnati z opremo, a sem že vse pozabil. V seriji sicer nismo pokazali pravega vrstnega reda in tudi ne celega procesa, saj nismo želeli biti šov, ki bi ljudi učil takšnih stvari.

Ste vedeli, da so spodnjice, ki jih je Walter nosil med kuhanjem, prodali za skoraj 10 tisoč dolarjev?
(smeh) To slišim prvič. Neverjetno! Pojma nimam. Kdo bi za spodnjice plačal 10 tisočakov? Noro. Denarja od te avkcije nisem videl. Če bi dobil denar, bi ga daroval v dobrodelne namene. 

walter white | Avtor:

Režiser filma Vojna zvezd: poslednji jedi, Rian Johnson, je režiral tudi tri dele serije Kriva pota. Kako je bilo delati z njim? 
Rian je briljanten režiser. Je zelo mirne narave, nikoli ni povzdignil glasu. Krasen je. Ne počuti se ogroženega, če mu poveš svoje mnenje. Posluša te in šele nato sprejme odločitev. Kot igralec, si lahko režiserja, ki je tako nadarjen, samo želiš. Ne čuti potrebe po tem, da se ves čas dokazuje in kaže mišice. Prijeto je, ko režiser prizna, da ni popolnoma prepričan v to, kako najbolje posneti prizor. Tako vemo, da je človeški in da je iskren. Takšen je Rian.

Ste pričakovali slavo, ki vas je doletela s serijo Kriva pota?
Ne. Ko smo začeli, smo bili le majhna serija, ki se je snemala v puščavi. Glede uspeha nisem imel nobenih pričakovanj. Kot igralec lahko le upaš, da bo serija občinstvo navdušila. Lahko se le trudiš in upaš na najboljše. Kot se je izkazalo, smo zadeli pravo noto. Dobro se je izteklo in na to smo zelo ponosni.

Kateri del serije je vaš najljubši?
O tem nisem razmišljal. V vseh sem živel. Prvi del je bil sicer najpomembnejši.

Aarona Paula ljudje na ulici še vedno naslavljajo z "bitch". Katero vprašanje ali komentar pa vi najpogosteje slišite?
V zadnjem času je to vprašanje, ali bomo Walterja videli tudi v seriji Better Call Saul. Odgovor je: Ne vem. Če bi mi Vince Gilligan ponudil vlogo, bi jo sprejel, in to takoj, brez nikakršnih vprašanj, saj vem, da mu je serija zelo pomembna in da je do likov zelo zaščitniški. Do sedaj mi vloge še ni ponudil. Bomo videli …

Je bolje, da si gledalci serijo pogledajo v enem kosu ali počasi?
To je odvisno od posameznika. Moja filozofija je, da ima občinstvo vedno prav. Vesel sem, da je bila serija ljudem všeč, zagotovo pa ni bila všeč vsem. Tudi ti se ne motijo. Lepa stvar umetnosti je ta, da jo vsak vidi drugače. Vsi imajo prav – tisti, ki so serijo ljubili, in tudi tisti, ki je niso marali. Skratka, vseeno mi je, kako jo gledajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.