Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Dokumentarci za zdaj

Štiridesetminutni dokumentarec Strangers No More se ne izogiba težkim družbenim Žurnal24 main
Oskarji. Glavne nagrade za individualne drame, čas dohajajo le dokumentarni oskarjevci.
Na podelitvi oskarjev se je le Charles Ferguson (film Inside Job) v svojem govoru dotaknil politične teme.

Če bi bili najprestižnejši med oskarji (za film, glavna igralca in igralko, režijo in scenarij) glasniki časa, potem bi težko sklepali, da se nam je zgodila globalna finančno-gospodarska kriza z vsemi njenimi družbenimi posledicami. Lahko pa sklepamo, da vsem preprekam navkljub zmaga pravi pogum, ampak ne tak, ki ga podpisujeta brata Coen, ampak tak, ki ga privoščimo le kraljem. Kraljev govor Toma Hooperja je tako pobral štiri najodmevnejše zlate kipce, enega pa še Natalie Portman za glavno žensko vlogo shizofrene balerine v Črnem labodu.

Charles Ferguson, Audrey Marry | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Inside Job ujel duh časa
Medtem ko se z zlatim kipcem nagrajeni igrani filmi gibajo v zimzelenem polju individualnih dram, je oskarjeva akademija letos s kipcema prepoznala (aktualno družbeno) sporočilno vrednost dveh dokumentarcev. Celovečerec Inside Job Charlesa Fergusona ugotavlja, kaj je (zares) pripeljalo do globalne finančne krize leta 2008, dokumentarni kratki film Strangers No More režiserjev Karen Goodman in Kirka Simona pa prikazuje šolo v Tel Avivu, v kateri povečini deprivilegirani otroci iz 48 držav dobijo možnost, da vnovič zaživijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.