Magazin > Film & Glasba & TV
50 ogledov

Kaj obžaluje Jan Plestenjak?

Jan Plestenjak očaral Maribor Frani Vranetič
Jan Plestenjak je včeraj dopolnil 40 let. Okroglo obletnico je obeležil tudi z izdajo novega albuma.

Novi album z naslovom Večja od neba, na katerem je deset novih pesmi, ki so bile posnete v živo in na trak, je izšel včeraj, na Janov 40. rojstni dan. Že pred uradnim izidom je bila Janova nova stvaritev na prvem mestu lestvice najbolj prodajnih albumov na iTunes Slovenija.

Preberite, kaj nam je Jan izdal o albumu in okrogli obletnici.

Kakšni so občutki ob okrogli obletnici? Česa si želite za rojstni dan?

Pravzaprav ni kakšnih posebnih občutkov. Malo te preseneti, kako hitro tečejo leta. In mogoče si zastaviš vprašanje, ali si naredil in dosegel dovolj. Če si kaj modrejši ... Za rojstni dan pa si želim, da bi sijalo sonce.

Kaj bi radi do abrahama še dosegli?

Rad bi napisal še nekaj lepih pesmi za mojo drago publiko. In rad bi se malo ustalil ...

Prejšnje leto ste si vzeli odmor. Kaj ste počeli?

To leto je bilo kot en vdih in izdih. Vdihnil sem energijo zadnjih koncertov, ki sem jih zaključil v Hali Tivoli, in izdihnil novi album. Vmes sem tudi kakšen dan malo lenaril.

Kako bi opisali svoj novi album? Zakaj bi ga morali vaši oboževalci slišati?

Album je nastal ob kitari. Pesmi so zato zelo kantavtorske. Poslušalcem govorim o stvareh, ki jih poznajo in so jih verjetno že doživeli. Jaz sem kot avtor zgolj opazovalec in kronist obenem. Sicer pa je album posnet popolnoma v živo, brez nasnemavanj kot v ''starih časih''. Zato ima posebno energijo in zvok.

Katera pesem na novem albumu vas najbolje opiše in zakaj?

Verjetno pesem Človek brez imena. Čeprav govori o 60-letniku, ki ima dva sinova in se vsak dan vozi z vasi v mesto in nazaj. Imava skupno dilemo - je bolje oditi v mesto, slediti želji po uspehu in karieri ter zabrisati del čistosti v odnosu do soljudi in narave ali ostati na vasi in se potrjevati skozi drugačna merila.

Svojo zasebnost skrbno skrivate, pred kratkim pa ste se svojim oboževalcem s posebnim intervjujem v operi odprli. Kaj vas je spodbudilo k "duševnemu striptizu"?

Prav ta album. Ker je tako tekstovno angažiran, mi je ponudil interpretacijo iz mojega vsakdanjika. Jaz ničesar ne skrivam, potrebujem samo spodbudo, da kaj povem.

Če se ozrete nazaj, vam je za kakšno stvar žal? Bi kaj naredili drugače?

Žal mi je, da sem prehitro izdal prva dva albuma. Potreboval bi več zrelosti. Žal mi je tudi, da sem kdaj bleknil kaj nepremišljenega. A to sem jaz in verjetno bi imelo moje ustvarjanje manj naboja, če bi svoje emocije in misli prelival čez pregosto sito.

Ali zdaj, ko ste starejši, pogosteje razmišljate o sorodni duši?

Da.

Komentarjev 1