Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Pet mesecev kulture za 4,4 milijona

Chouf Arhiv EPK Maribor
EPK. Za Mariborom je slaba polovica Evropske prestolnice kulture 2012.

"Prvi del leta Evropske prestolnice kulture (EPK) ocenjujem kot izjemno pozitivnega in uspešnega. Prestolovanje poteka v skladu s pričakovanji, v Maribor prihaja več tujcev, kot smo pričakovali, opažamo pa tudi, da se prebivalci s projektom vedno bolj istovetijo," je dosedanji potek EPK za Žurnal24 ocenila Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda Maribor 2012. Maribor je EPK že pol leta, najbolj obiskan del programa pa je bilo Kurentovanje na Ptuju.

"Vzdušje v regiji se popravlja"

"Med najodmevnejše dogodke lahko štejemo koncert 2Cellos, obisk nobelovcev in vrsto brezplačnih dogodkov, kot so koncerti na prireditvenih odrih na prostem in številne razstave. Zelo odmevni so bili nastop ruskih baletnikov, obisk projektov Jana Fabra, od razstav pa zlasti Nemci in Maribor," pravijo epekajevci, Mitja Čander, programski direktor Maribora 2012, pa poudarja: "Projekti ne samo potekajo po zastavljenem načrtu, ampak glede na odzive tudi presegajo pričakovanja strokovne in širše javnosti. Vzdušje v regiji se popravlja, ljudje pa so sprejeli nekoliko drugačen koncept kulture, kot so je bili vajeni – ne gre zgolj za umetnost, želimo jo pozicionirati kot kreativnost in moč povezovanja."

Več kot 150 jih dela za EPK

Do konca leta naj bi se zvrstilo še kar nekaj dogodkov, med katerimi v Mariboru 2012 izpostavljajo Festival Maribor, Rock Otočec, mednarodni Lirikonfest, Človeka z bombami, predstavo Faust, Art Stays, Dneve poezije in vina ter Borštnikovo srečanje. Za program je bilo do konca maja namenjenega 3,3 milijona evrov, iz podatkov Supervizorja pa je vidno, da so od ustanovitve zavoda največ denarja prejeli Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije (620 tisoč evrov), Smiljan Kreže (453 tisoč evrov) in Zbor Carmina Slovenica Maribor (176 tisoč evrov). Stroški poslovanja Maribora 2012, v katerem je redno zaposlenih 29 ljudi, deset od teh pa jih delo izvaja po programu javnih del, so bili od januarja do aprila 1,1 milijona evrov, sicer pa ima zavod po besedah Aljaža Mejala še 80 pogodbenih sodelavcev, od katerih jih je 70 na programskem delu, in 49 študentov, ki opravljajo študentsko delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.