Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Razprodan, poškodovan in brez brk

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nick Cave in bradata kompanija Grinderman so včeraj navdušili občinstvo v razprodanih Križankah.

Čeprav Nick Cave pravi, da je moški brez brk tako kot ženska z brki, je v Ljubljano vseeno prišel obrit. Ostali člani skupine Grinderman pa so si za to priložnost pustili brade - kitarist Warren Ellis celo takšno v slogu ZZ Top. Ampak preidimo k pomembnejši stvari, kot sta imidž in videz, saj sta bila ta dva včeraj sekundarnega pomena. Včeraj je v razprodanih Križankah vladala predvsem glasba.

Poškodoval si je prst na nogi
Grinderman so navdušili s svojim surovim rockom in neustrašnim nastopom, ki ga je v svojem značilnem slogu vodil na trenutke manični Nick Cave. Občinstvo, med katerim je bilo tudi veliko Hrvatov, je imel dobesedno v prstu na nogi. Zakaj na nogi? Ker je Nick Cave že po uvodnem komadu publiko opozoril, da si je pred dnevi poškodoval palec na nogi. Kasneje smo izvedeli, da je bila kriva kitara, ki mu je padla na nogo. Slišali smo številne pesmi z zadnjega, drugega albuma skupine Grinderman 2, kot tudi prvenca iz leta 2007. Mnogi Nickovi privrženci so besedila skladb, kot so odlična When My Baby Comes, umirjena Kitchenette in diabolična Evil, znali na pamet.

Temačni rokenrol obred
Poleg frontmana, ki je s kriki, kretnjami in monologi, ki so na trenutke delovali kot dialogi, dajal res vse od sebe, je največji šov ustvarjal bradati (in že skoraj predjamski) Warren Ellis. Električno kitaro je menjaval za električno violino, potem to za miniaturno kitaro, kasneje pa je s šejkerji udarjal ob činele in se - po potrebi - tudi metal ob tla. Celoten koncert je deloval kot nek temačni rokenrol obred, Nick Cave pa kot da ima, kljub kultnemu statusu, še veliko za dokazati in pokazati.

Cave: "Že dolgo je, odkar se nismo videli"
Po enournem neumornem žaganju so se Grinderman vrnili s skoraj polurnim dodatkom, saj so jih Slovenci in Hrvatje (tokrat združeni v sožitju) nazaj na oder priklicali z glasnimi vzkliki. Domov so šli potešeni vsi, tako obiskovalci, kot tudi Nick Cave, ki je to večkrat poudaril z "you are fantastic" (fantastični ste). Spomnil se je tudi, da je že dolgo odkar se nismo videli, saj je, kot je povedal, nazadnje v Ljubljani nastopil pred petimi leti. Večjega verbalnega dialoga med njim in publiko ni bilo. Je bilo pa zato toliko več glasbenega dialoga - med pesmimi je namreč vživet v svojo odrsko vlogo (z eno nogo na varnostni ograji) na tiste v prvih vrstah kazal s prstom, jim posvečal verze iz pesmi in se jih dotikal.

Resnično energičen koncert, ki si ga bomo dobro zapomnili in že komaj čakamo, da se Nick Cave (s katerokoli skupino že) vrne nazaj v Ljubljano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.