Magazin > Film & Glasba & TV
54 ogledov

"Slovenci ste bolj zaprti in konservativni"

Mia Jexen
1/10
Anže Petkovšek
Mia Jexen. "Film bo zaradi lezbične tematike provokativen v Sloveniji," meni danska igralka iz filma o ljubezni in iskanju izhoda Dvojina.

Kako je prišlo do sodelovanja z Nejcem Gazvodo?
Za to vlogo si je želel Skandinavko. Ko je imel casting, sem bila ravno na Tajskem in sva opravila razgovor kar prek Skypa, nato pa so me povabili v Slovenijo, da vidijo kemijo med nama z Nino (Rakovec, op. a.). In sva se ujeli že ob prvem srečanju.

Je značaj lika Iben podoben vašemu osebnemu značaju?
Zagotovo je med nama nekaj podobnosti. Zdi se mi, da Iben še vedno goji otroka v sebi, kar počnem tudi jaz. Je tudi zelo filozofska in introvertirana, vendar  je to povezano tudi z njeno trenutno življenjsko situacijo, poleg tega pa je zelo osredotočena na stvari in jih izkuša, kot da bi se zgodile prvič. Na nek način jo občudujem, ker živi v trenutku in res močno občuti stvari.

Se vam zdi danska generacija, rojena v 80. letih, ravno tako izgubljena kot slovenska?
Problemi Tine in Iben bi se lahko pojavili tako na Danskem kot v Sloveniji ali kjerkoli drugje. Mislim, da se državi ne razlikujeta tako močno, lahko pa vidim, da bo ta film zaradi lezbične tematike provokativen v Sloveniji, kar se na Danskem ne bi zgodilo.

Se vam zdi, da bo za Slovenijo provokativen?
Da, ker me ljudje nenehno sprašujejo, kako mi je bilo, ko sem morala poljubiti dekle in podobno.

Ali na Danskem ne bi dobili tega vprašanja?
Ne. Na Danskem smo izjemno svobodni in seksualno odprti. Bili smo prvi, ki smo legalizirali pornografijo, homoseksualni pari se lahko poročijo celo v cerkvi. Ljudje bi verjetno več govorili o razliki med državama glede homoseksualnosti in življenju v trenutku.
Kaj pa bodo videli Slovenci?
Verjetno podobno, vendar sem ugotovila, da ste bolj zaprti in konservativni oziroma staromodni, kar se tiče homoseksualnosti.

Ste se pogovarjali z geji v Sloveniji?
Nekaj, ko smo smo se pripravljali na film, a se je z njimi večinoma pogovarjala Nina. Sama imam veliko lezbičnih prijateljic na Danskem, kjer je skoraj trend oziroma ni nič posebnega, če si oboje. Mislim, da je povsod po svetu težko biti drugačen in boste seveda tudi na Danskem našli zelo konservativne starše, ki jim to ne bo všeč, vendar vseeno opažam majhne razlike.

Potem je vprašanje, kako se je poljubljati z žensko, za vas verjetno smešno?
Da. O tem sploh ne razmišljam, je pa na snemanju seveda vedno čudno poljubiti kogarkoli. Gre za zelo profesionalno in nadzorovano situacijo.

Je bilo za Nino težje kot za vas?
Mislim, da ne, ker je Nina zelo odprto in čustveno dekle ter sva se res ujeli. Vendar pa dekleti v filmu drugače izkušata ljubezen. Mislim, da Iben ni lezbijka.

V filmu se zgodi samo poljub. Bi si želeli, da bi šlo dlje?
Nejc v filmu hoče pokazati, kaj je ljubezen, energija med dvema človekoma, ki je ne moreš nadzorovati. In zakaj bi ljubezni in temu, koga moraš ljubiti, postavljal pravila in meje. Mislim, da je pametno, da film ni bolj seksualen, ker bi šlo za drugačno zgodbo, ljudje pa bi po ogledu filma imeli drugačne predstave.

Kaj pa si o Sloveniji in Slovencih mislite kot tujka?
Sprva sploh nisem opazila velike razlike. Mislim, da ste zelo odprti do tujcev in imate lepo državo s čudovitimi mesti, poleg tega pa še nikoli nisem bila v tako čistem mestu. Saj je čista tudi Skandinavija, ampak Ljubljana pa še toliko bolj. Poleg tega pa so pri vas zelo drugačni delovniki. Tu lahko snemaš po 16 ur na dan, na Danskem pa samo devet.

Kako je bilo delati z Nejcem?
Zelo dobro. Zelo je skoncentriran na igralce in ve, kaj hoče, ampak je pripravljen poslušati tudi tvoje mnenje.

Zakaj je za vlogo hotel Skandinavko?
Ne vem. Nisem ga vprašala. Vem, da mu je Danska zelo všeč, mogoče pa tudi zato, ker je hotel najti  dekle, ki je homoseksualnost ne obremenjuje.

Kaj je skrivnost danske kinematografije, da je tako uspešna?
Mislim, da to, da si upamo biti ustvarjalni in delati nove stvari. Obdobje, v katerem je danska kinematografija najbolj rasla, je bilo obdobje, ko je bilo za film najmanj denarja, in takrat so se pojavili Lars von Trier, Thomas Vinterberg in drugi predstavniki Dogme 95.

Ste kdaj šli na avdicijo za kakšen Trierjev ali Vinterbergov film?
Na avdicijo še nisem šla, osebno pa poznam oba. Moja sestra je hodila v šolo s Trierjevo hčerko, Vinterbergova žena pa je moja prijateljica. Z Larsom delajo nekateri moji prijatelji, a o tem nisem toliko razmišljala. Seveda bi rada delala z obema, a bomo videli, kaj se bo zgodilo. Bi pa zato res rada spet delala z Nejcem.

Komentarjev 1