Magazin > Film & Glasba & TV
4875 ogledov

Veliki osmoljenec, nominiran za deset oskarjev, dobil ni niti enega

oskar oskarji kipec Reuters
Oppenheimer, ki je prišel na sinočnjo 96. podelitev filmskih nagrad oskar s 13 nominacijami, je na koncu podelitve, ki jo je Ameriško filmsko akademijo v hollywoodskem gledališču Dolby vodil komik Jimmy Kimmel, osvojil nagrado za najboljšega, skupaj pa jih je osvojil sedem.

Oskarja so prejeli tudi Oppenheimerjev režiser Chirstopher Nolan ter Cillian Murphy za glavno moško vlogo, Robert Downey Jr. za stransko moško vlogo, Hoyte van Hoytema za fotografijo, Ludwig Göransson za izvirno glasbo in Jennifer Lame za montažo.

Oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Nesrečna bitja je dobila povsem presenečena Emma Stone, ki se je na poti na oder po pozlačeni kipec razburjala zaradi odpete obleke na hrbtu in s solzami v očeh nekaj trenutkov iskala besede zahvale, ker ni mogla verjeti, da je med drugimi premagala Annette Bening (Nyad).

Povsem gol je na oder prej med podelitvijo dejansko prišel igralec John Cena, ki je Nesrečnim bitjem podelil oskarja za kostumografijo (Holly Waddington). Šlo je za komični spomin na leto 1974, ko je goli moški pritekel na oder podelitve medtem, ko je David Niven napovedoval prihod Elizabeth Taylor, poroča Variety.

Nesrečna bitja so ob 12 nominacijah osvojila skupaj štiri oskarje. Poleg omenjenih še oskarja za masko in produkcijski dizajn. Billie Eilish in Finneas O'Connell sta Barbie zagotovila oskarja za izvirno pesem, Da'Vine Joy Randolph pa je filmu Bartonova akademija zagotovila oskarja za stransko žensko vlogo.

V kategoriji mednarodnih filmov je slavilo Interesno območje, francoska režiserka Justine Triet in Arthur Harari sta filmu Anatomija padca prinesla oskarja za izvirni scenarij, film Morilci cvetne lune pa je ob desetih nominacijah na koncu ostal brez nagrade.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:27 11.marec 2024.

    Pred leti se je pojavljala misel da je NATO 4 reich glede na to da proslavljamo pozdrav Ukrajinskih Banderitov Slava ukrajini, kar je enako NDH hrvaškemu za dom spremni ali Nemškemu Zieg Heil ... je ocena da je Nato 4. ...prikaži več reich nedvomno pravilna... edino ni mi najbolj jasno kako v to zgodbo paše druga forsirana agenda zahodne elite to je LGBT+

  • slavauk22 09:03 11.marec 2024.

    a rusija pa oskrajev nima al kako sem gledal pa jih nisem našel? kje ima pa rusija hollywood