Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Vesna padla v roke Sovražniku

Razredni sovražnik Arhiv FSF
Festival slovenskega filma. Razredni sovražnik navdušil tako žirijo kot publiko.

S podelitvijo nagrad se je v Avditoriju Portorož včeraj končal 16. Festival slovenskega filma (FSF), na katerem je kot najboljši film po pričakovanjih slavil celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki je bil odlično sprejet že na pred kratkim končanem beneškem filmskem festivalu, vesno za režijo pa je prejel Marko Šantić za dramo Zapelji me.

Kot je v utemeljitvi nagrade vesna za najboljši film pojasnila strokovna žirija v sestavi Hanne W. Slak, Hrvoja Hribarja in Olma Omerzuja, jo je Biček prepričal s filmom o paradoksu vzgoje, tavanju brez cilja med permisivnim in avtoritarnim ter sodobni nesposobnosti posameznika, da se sestavi v kolektiv, ter z eksistencialnim nelagodjem, ko platno v kinu postane kolektivno zrcalo.

Dobri filmi, dober festival


Razredni sovražnik
pa ni navdušil samo strokovne žirije, ampak tudi kritiško žirijo in publiko, ki je Bičkovi psihološki drami dala prednost celo pred filmom, ki je v avditorij privabil najštevilčnejše občinstvo – nadaljevanjem mladinskega hita Gremo mi po svoje 2 v režiji Mihe Hočevarja. "Absolutno sem presenečen. Po včerajšnjem huronskem odzivu sem jaz Mihu včeraj že čestital," je nagrado za najboljši film po izboru publike komentiral Biček.

"Ogledal sem si nekaj celovečercev, super se mi zdi Razredni sovražnik, prav tako sta zabavna Panika in Čefurji raus!, drugih pa še nisem videl," je o festivalski beri povedal Hočevar in o letošnjem festivalu, ki so ga poleg zanimivih igranih celovečercev zaznamovali odlični dokumentarni filmi, dodal: "Festival se mi zdi, kar se tiče prikazanega, na zelo visoki ravni, bilo je veliko publike pa tudi vzdušje je bilo dobro. Mislim, da ni bil dober samo moj film, ampak vsi."

Nagrajenci FSF

Najboljša režija: Marko Šantić (Zapelji me)

Najboljši scenarij: scenarist Matjaž Ivanišin in avtor teksta Nebojša Pop Tasić (Karpopotnik)
Glavna ženska vloga: Nina Rakovec (Dvojina)

Glavna moška vloga: Igor Samobor (Razredni sovražnik)
Stranska moška vloga: kolektivna nagrada vsem: Dino Hajderović/Ivan Pašalić/Jernej Kogovšek (Čefurji raus!) 

Najboljši dokumentarni film: Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (Janez Burger)

Najboljši kratki film: Boles (Špela Čadež)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.