Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Začne se z loščenjem čevljev

V tekmovalni spored Sarajevskega filmskega festivala se je uvrstil tudi režijski Arhiv sarajevskega filmskega festivala
Z novim filmom finskega režiserja Akija Kaurismäkija z naslovom Le havre, ki prikazuje preobrat v rutinskem življenju loščilca čevljev, se danes odpira 17. sarajevski filmski festival.

Na najpomembnejšem festivalu v jugovzhodni Evropi se bo v devetih dneh in 15 sekcijah zvrstilo prek 200 filmov, ki naj bi si jih po pričakovanjih ogledalo več kot 100 tisoč ljudi. V tekmi za glavno nagrado sarajevsko srce in 25 tisoč evrov je deset filmov, med njimi tudi slovenski celovečerec Izlet Nejca Gazvode. Slovenske barve bodo na festivalu zastopali še štirje filmi: igrani celovečerec Oča Vlada Škafarja, dokumentarec Kam je izginil delavski razred Maje Weiss in kratkometražca Toplo je za ta letni čas Blaža Kutina ter Stvari, ki jih nisva nikoli naredila Martina Turka.

Znani obrazi na sarajevskih ulicah
Med uglednimi gosti iz sveta filma, ki jih obiskovalci Sarajeva utegnejo srečati tudi med sprehodi po starih mestnih ulicah, kar je svojevrsten čar festivala, so med drugim nemški režiser Wim Wenders, ki v Sarajevo prihaja s celovečernim dokumentarcem o legendarni koreografinji Pini Bausch z naslovom Pina, danska režiserka Susanne Bier, ki bo predstavljala svoj z oskarjem nagrajeni film In a Better World, in britanska igralka Charlotte Rampling, ki igra v apokaliptičnem filmu Larsa Von Trierja Melancholia, tudi na sporedu festivala. Na svetovni premieri zadnjega filma Pjera Žalice Orkestar o sarajevski glasbeni zasedbi Plavi orkestar pa lahko obiskovalci pričakujejo med drugimi Severino, Magnifica, Branka Đurića - Đura, Bajago, Milana Kučana in Stipeta Mesića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.