Magazin > Film & Glasba & TV
2903 ogledov

Poslovil se je ustanovitelj legendarne ameriške rokerske skupine

1/2
Preminil je star 76 let

Marty Balin, ustanovitelj legendarnega ameriškega benda Jefferson Airplane, je bil eden glavnih arhitektov psihedelične glasbe, ki je v 19060-ih kraljevala na zahodu Združenih držav in se nato razširila po vsem svetu.

V obvestilu je njegova družina zapisala: "Oboževalci so Martyja opisovali kot človeka, ki je imel velikanski vpliv na to, da je svet boljši. Bil je eden najboljših vokalistov in avtor pesmi, ki ne bodo nikoli utonile v pozabo. Glasba, ki jo je ustvaril, je postala del nekaterih ključnih trenutkov v zgodovini."

Balin je bil v skupini Jefferson Airplane avtor pesmi, kot so "It's No Secret," "Today," "Comin' Back To Me," "Plastic Fantastic Lover," "Share a Little Joke," in "Volunteers", ki so jo zaigrali tudi na legendarnem Woodstocku.

Skupina je bila ena ključnih na glasbeni sceni v San Franciscu sredi 1960-ih let.

"Ko smo začeli, pravzaprav sploh nismo vedeli kaj počnemo," so v intervjuju za revijo Rolling Stone povedali leta 1970 in dodali: "Ko pogledamo nazaj, ugotavljam, da smo želeli le povedati: Poglejte nas, uživamo in prav nič drugega!"

Marty Balin jefferson airplane | Avtor: Profimedia Profimedia

Bandu se je leta 1966 pridružila Grace Slick, ki je s seboj prinesla tudi dva največja hita: "Somebody to Love" in "White Rabbit." Obe pesmi sta se uvrstili med deset najbolj poslušanih pesmi.

Med drugim je skupina nastopila na festivalih v Woodstocku, Montereyu in Altamontu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.