Magazin
201 ogledov

Kako izbrati primerno ležišče

noge, postelja Žurnal24 main
Pri izbiri bodite najpozornejši na trdoto ležišča. Nekateri proizvajalci že omogočajo nekajtedensko preizkusno dobo.

Ležišče, na katerem prespimo okoli osem ur na dan, je treba zamenjati vsakih osem do deset let. Razlogi so higienski – vsako noč  s potenjem izločimo več kot dva decilitra tekočine, z leti pa se tudi zmanjša prožnost ležišča – težji je človek, prej ležišče izgubi svojo funkcionalnost.

Mehko ali trdo ležišče

Mišljenje, da je trdo ležišče dobro za hrbtenico, je napačno in prav pri izbiri ležišča glede na trdoto naredijo kupci največ napak. Glavno merilo pri izbiri je teža človeka. Če ležemo na bok, se mora ležišče tam, kjer so pritiski telesa največji, dovolj upogniti, ledveni del pa mora ostati ustrezno podprt.

Upoštevajte spalni položaj

Trdoto ležišča izbiramo tudi glede na spalni položaj. Če večino noči prespimo na hrbtu, je boljše trše ležišče, saj je tako teža enakomerno razporejena. Če spimo na boku, izberemo mehkejše ležišče, če smo navajeni spati na trebuhu, pa kombinacijo čvrstega jedra in mehkejše zgornje plasti. Za otroke, ki se jim razvija hrbtenica, so boljša trša ležišča, za starejše pa mehkejša, ker preprečujejo protipritisk na sklepe.

Izbira polnila

Kakovostnejša ležišča so v zadnjih letih iz lateksa ter hladnih in spominskih pen. Ležišče iz lateksa nima nobenih kovinskih vzmeti; ergonomsko udobje mu zagotavljajo različne trdote lateksa.Spominska pena se pod vplivom telesne toplote zmehča in se enakomerno prilagaja telesu ter vam tako daje občutek lahkotnosti. Za dvižne mehanizme postelj so najprimernejša žepkasta vzmetenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.