Magazin
191 ogledov

Kako okrasiti praznično mizo

praznična miza
1/4
Royal Copenhagen A/S
Lepo okrašena praznična miza bo ta mesec središče vašega doma, zato naj izžareva vaš osebni slog in ustvarjalne zamisli. Ne ponavljajte se, sploh če boste povabili iste goste.

Razmišljanje o okrasitvi mize ne prelagajte na zadnji hip, saj se bo zgodilo, da boste na koncu improvizirali, in ker rezultat ne bo takšen, kot ste ga načrtovali, vas bo to dodatno obremenjevalo. Če želite, da je pogostitev nekaj posebnega, si je treba za praznično mizo vzeti čas. Miza, za katero bodo sedeli gostje, je ogledalo vas samih, zato si ne dovolite pomanjkljivosti. Hrana bo zagotovo okusnejša, če bo postrežena v slovesnem vzdušju, pri tem pa se ne pozabite sprostiti; konec koncev gre le za večerjo, zato ne skrbite, če ne bo vse popolno, ter se raje posvetite družini in prijateljem.

Usklajena s prostorom

Pravilo, ki se ga je treba držati, je: ne pretiravajte! Miza naj bo usklajena z drugim okrasjem v prostoru, a naj kljub temu izstopa. Izberite vodilno barvo (po navadi je to barva prta), nanjo pa postavite kontrastne pogrinjke oziroma prtičke. Slavnostne in klasične barve božiča so še vedno rdeča, bela, srebrna in zlata, lahko pa greste v popolnoma svojo smer in očarate z modro, zeleno, vijoličasto ali črno-belo.

Ohranite minimalizem

S priborom, krožniki in preostalimi pripomočki ne pretiravajte; ohranite minimalizem, sicer lahko vse kaj hitro deluje precej načičkano. Krožniki naj bodo enobarvni, pribor slovesen – ne pozabite na pecljate kozarce in kozarce za vodo ali sok –, okrasje pa postavite na sredo mize. Eleganten visok svečnik, bunkice v vazi iz kristalnega stekla, adventni venček ... Pazite le, da okrasje ne bo motilo razgleda in zasedlo preveč prostora.

Nazaj k naravi

V ospredju so naravni poudarki, ki pričarajo domačen, a še vedno uglajen videz. Po mizi v skupinah razporedite storže, manjša jabolka in cimetove palčke ter raztresite kardamom. Poigrate se lahko tudi s posušenimi krhlji pomaranč.

Črn glamur

Če ne marate klasike, pozabite na rdečo in zlato – mizo okrasite s črnimi, sivimi ali temnomodrimi detajli. A bodite previdni; takšnih detajlov naj ne bo preveč, za pravi učinek pa se poigrajte s teksturami: matirani krožniki in črni okraski (bunkice, namizni jelenčki in podobno), posuti z bleščicami v istem odtenku, bodo mizo navdali s slogom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.