Magazin
3452 ogledov

Kako prepoznati znake neplodnosti?

Vzroki za neplodnost so včasih lahko tudi psihološki. Žurnal24 main
Katera so prva znamenja, ki kažejo na neplodnost? Kaj morata takrat partnerja storiti in kako poteka odkrivanje neplodnosti? Odgovore preberite v nadaljevanju.
Kdaj je znak za preplah?
Pari, ki se odločijo za otroka in imajo redne nezaščitene spolne odnose, naj bi se po pomoč k zdravniku odpravili, če do nosečnosti ne pride v dvanajstih mesecih. Ženske, starejše od petintrideset let, pa naj bi morebitno neplodnost začele odkrivati bolj zgodaj, po šestih mesecih neuspelih poskusov zanositve. Da bi bilo odkrivanje in zdravljenje neplodnosti lažje, pa je pomembno, da se ženska nauči spremljati in prepoznati svoje plodne dni.

Ne morem zanositi, kaj pa zdaj?
Moški naj se na prvi pregled odpravijo k specialistu splošne medicine. Ta opravi spermiogram oziroma pregled semenske tekočine, ki pokaže število in kakovost spermijev. Ženska pa naj prvi pregled odpravi pri primarnem ginekologu. Ker pa so vrste v splošnih ambulantah zelo dolge, se ženske pogosto odločijo za zasebno ordinacijo.

Zdravniki poskušajo ugotoviti vzroke za neplodnosti in jih odpraviti. © iStockPhoto

 
Prvi pregled
Prvi pregled je za oba partnerja rutinski. Na osnovi izčrpne anamneze partnerjevih podatkov (zdravstveni podatki o bolniku), zdravnik sestavi načrt odkrivanja neplodnosti. Raziskave, ki pokažejo, ali lahko par spočne otroka po naravni poti, morajo biti preproste in poceni. Kazalniki plodnosti pa so zadostno število progresivno gibljivih spermijev, redne ovulacije, prehodnost jajcevodov in normalna maternica, v kateri naj bi prišlo do ugnezditve embrija.

Metode, ki se uporabljajo za ugotavljanje neplodnosti
Moški morajo poleg spermiograma opraviti tudi urološki pregled. Preden pa se moški odpravi na pregled, je najbolje, da vsaj pet dni pred odvzemom semenske tekočine ni imel spolnih odnosov. Pa ženske? Poleg ginekološkega pregleda in testa PAPA morajo opraviti tudi pregled dojk, ščitnice in ultrazvočni pregled maternice, jajcevodov in jajčnikov. Enaindvajseti dan mesečnega ciklusa ženskam opravijo merjenje bazalne temperature, transvaginalni ultrazvočni pregled in merjenje progesterona v krvi. Prek opravljenih metod pa zdravniki lahko potrdijo ovulacijo. Hormonsko stanje se lahko preverja tudi s pomočjo krvnih preiskav, ki jih je najbolje opraviti tretji dan mesečnega perila.

Mikrobiološke preiskave
Prav tako so za oba partnerja pomembne mikrobiološke raziskave. Pri moških odvzamejo bris sečevoda, pri ženskah pa bris materničnega vratu. S slednjim ugotovijo prehodnost jajcevodov, pri tem si lahko pomagajo s histerosalpingografijo (HSG), pri kateri uporabijo ultrazvok ali rentgenske preiskave. Navedene preiskave se opravljajo ambulantno.

 

Preberite še:

Kaj pa, če so jajcevodi neprehodni?
Če opravljene raziskave potrdijo neprehodnost jajcevodov, je po preteklem obdobju šestih mesecev treba opraviti diagnostično laparoskopijo, ki se izvaja v splošni anasteziji. Pregled omogoča neposreden vpogled v celo trebušno votlino. Običajno naredijo pri popku tri za šiv velike luknjice, prek katerih v trebušno votlino spustijo plin, nižje pa vstavijo endoskop, s katerim pregledajo jajčnike, maternico in po potrebi tudi druge organe. Poseg je neboleč, po njem pa so možne bolečine v predelu trebuha in ram. S posegom lahko odkrijejo tudi endometriozo, bolezen, ki je pogosta v rodni dobi žensk.

Če vas zanima, kakšne so metode zdravljena neplodnosti in kako uspešne so, ne preskočite nadaljevanje v četrtek , 17. 4. 2008 .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.