Magazin
946 ogledov

Kam teči na smučeh?

tek Shutterstock
Po dolžini urejenih prog za tek na smučeh v Sloveniji izstopajo Bohinj, Kranjska Gora in Bloke.

Z največ kilometri urejenih prog se lahko pohvalijo v Bohinju, ki je ob zadostni količini snega pravi tekaški raj, saj je na voljo več kot 70 kilometrov prog. Največ tekaških poligonov je v bližini smučarskih središč, vse več pa jih je tudi v bližini večjih mest. Cene dnevnih vozovnic ne presegajo petih evrov, marsikje pa uporabe prog ne zaračunavajo.

Zgornjesavska dolina: do Tamarja

V Zgornjesavski dolini je speljanih okrog 40 kilometrov vzdrževanih prog. Ob ugodnih snežnih razmerah se lahko iz Kranjske Gore podate mimo slikovitega izvira Save v Zelencih in planiških skakalnic globoko v dolino Tamar. V široki ponudbi prog boste uživali tako začetniki kot izkušeni tekači.

Ruško Pohorje, Areh: po gozdu

Na Ruškem Pohorju oziroma Arehu je urejenih pet krožnih tekaških prog, ki so opremljene z označevalnimi tablami, na katerih so predstavljeni podatki o dolžini in višinskem profilu proge. Njihove dolžine se gibljejo od 1,3 do šest kilometrov. Proge, speljane po gozdu, so v večji meri ravninske, občasni vzponi pa vam bodo nekoliko pospešili utrip srca.

Bonovec v Medvodah: poligon

V Nordijskem centru Bonovec v Medvodah ponujajo rekreacijo na tri kilometre dolgem poligonu. Tečete lahko tudi zvečer, saj je del proge osvetljen. Z umetnim zasneževanjem poskrbijo, da je vadba mogoča tudi, ko snežne razmere niso ugodne. Redno vzdrževana trasa je primerna za vse tekače. Cena dnevne vozovnice je 4 evre, večerne pa 4,50 evra.

Rogla: za izkušene

Rogla gosti tekme svetovnega pokala v teku na smučeh, zato je tamkajšnji poligon lahko pravi izziv tudi za najizkušenejše tekače. Sistem tekaških prog je zgrajen okoli dveh ločenih tras, dolgih 3,75 kilometra. Poligon je primeren tako za izkušene tekače kot za vse, ki se s tekaškimi smučmi šele spoznavate. Dnevna vozovnica stane štiri evre, mladi in upokojenci pa boste odšteli en evro.

Zunaj urejenih prog na backcountry

Backcountry ali smučarsko pohodništvo zunaj urejenih prog tudi pri nas postaja vedno bolj priljubljen način rekreacije. Gre za kombinacijo med smučarskim tekom in smučanjem telemark. "Je trend zadnjih let, ko nam najsodobnejša smučarska oprema znova omogoča, da odkrivamo izvorni užitek smuškega popotovanja čez drn in strn, da doživljamo smučanje danes na način, kakršno je bilo na svojem začetku, še preden je 'razvoj' pripeljal do delitve smučanja na nordijske in alpske discipline," to vrsto rekreacije opisujejo na spletni strani Snezkanje.wordpress.com.

Posebna oprema

Za nordijsko pohodno smučanje potrebujete nekoliko širše smuči z utrjenimi robniki. Mehki in lahki čevlji, sproščena peta in narebrene ploskve smuči omogočajo hojo navzgor, robniki in oblika smuči pa dopuščajo spust s telemark ali paralelno smučarsko tehniko. 
Sicer pa je ta zvrst smučanja poimenovana različno – na Norveškem fjellski, v Severni Ameriki nordic backcountry in crosscountry downhill, v francoskih Alpah ski de randonnée nordique, v nemško govorečih predelih pa je to skiwandern ... V slovenskem jeziku se je uveljavila besedna zveza nordijsko pohodno smučanje oziroma smučarsko pohodništvo, dodajajo na omenjeni spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.