Magazin
30 ogledov

Kontracepcija vpliva na izbiro partnerja

seks Shutterstock
Ženske, ki spoznajo svojega partnerja, medtem ko jemljejo kontracepcijske tablete, so v povprečju dlje v zvezi in imajo manj možnosti za ločitev, je pokazala raziskava. In kaj je slaba stran? V povprečju so manj zadovoljne s spolnostjo.

V raziskavo, ki jo je vodil Craig Roberts z univerze v Stirlingu, je bilo vključenih tisoč žensk, ki so jemale kontracepcijske tablete, in 1500 žensk, ki je niso jemale v času, ko so spoznale partnerja. Vse ženske so imele z omenjenim partnerjem vsaj enega otroka.

Študijo so objavili v Proceedings of the Royal Society B. Izsledki raziskave pa so pokazali, da žensk, ki so jemale kontracepcijske tablete, njihovi partnerji spolno niso privlačili, prav tako pa so bile manj spolno zadovoljene kot tiste, ki tablet niso jemale.

Kontracepcijska tabletka lahko spremeni prirojeno sposobnost ženske, da začuti genetsko združljivega moškega. Ženske nagonsko bolj privlači vonj moških, ki so genetsko drugačni od njih, tako naj bi namreč narava zagotavljala biološko raznolikost vrste. Ko pa začnejo ženske jemati kontracepcijske tabletke, jih privlačijo moški z genetsko podobnim vonjem, ugotavljajo raziskovalci. Posledično so ženske manj zadovoljne s spolnostjo, vendar pa so bolj zadovoljne z  drugimi zadevami. Zveze žensk, ki so jemale kontracepcijske tablete, so trajale dlje in so manjkrat razpadle, so ugotovili znanstveniki. Tudi v splošnem so bile ženske, ki so jemale kontracepcijske tablete, bolj zadovoljne z vsemi nespolnimi vidiki zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.