Magazin
95 ogledov

Kuhinjski triki, ki jih morate poznati

jajce Shutterstock
Kako enostavno odstraniti jajčno lupinico, kaj narediti s prezrelim sadjem in kako omehčati sladkor, ki se je sprejel v kepe? Če takšnih sicer enostavnih trikov še ne poznate, ste kliknili prav.

Kako odstraniti jajčno lupinico?

Gotovo veste, kako težko je odstraniti jajčno lupinico, ki po nesreči pade med ubita jajca. Odstranjevanje s priborom ali rokami je zamudno, saj se lupinica pogosto večkrat izmuzne, uspelo pa vam bo s preprostim trikom. Ko vam košček lupinice pade v jajca, zmočite prste in poskusite.

Kako omehčati rjavi sladkor, ki se je sprejel v trde kepe?

Rjavi sladkor lahko hitro izgublja vlago, zato se pogosto sprime v trde kepice ali kepe. Enostavneje jih boste razdrobili, če boste sladkorju zopet dodali vlago. Sladkor stresite v posodo in jo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo, vse skupaj pa pokrijte še s folijo in pustite stati preko noči.

Kako kristaliziran med zopet spraviti v tekoče stanje?

Če želite med zopet spremeniti v tekoče stanje, ga okoli 15 minut počasi segrevajte v vodni kopeli. Pazite, da ta ne preseže 40 stopinj Celzija - previsoka temperatura lahko uniči zdravilne lastnosti medu.

Kaj narediti s prezrelim sadjem?

Prezrelo sadje ali takšno, ki že začenja gniti, ni treba zavreči. Če ga ne boste pojedli še isti dan, ga olupite, narežite na koščke, spravite v vrečke in shranite v zamrzovalnik. Tako boste imeli vsak hip pri roki sestavine za okusen smuti, frape ali pecivo.

Kako začimbe ostanejo sveže?

Če prisegate na sveže začimbe in če jih nimate v lončku, z rezanimi svežimi začimbami ravnajte podobno kot z rezanim cvetjem. Vsake toliko časa jim prirežite stebla, imejte jih v kozarčku z vodo, jih "oblecite" še s plastično vrečko in hranite v hladilniku. Izjema je bazilika, ki jo marate hraniti na sobni temperaturi, a ne blizu toplotnih virov. Začimbam vodo menjajte vsak drugi dan.

Kako vedeti, ali so jajca sveža?

Sveže jajce potoni na dno posode z vodo in se na dnu postavi na bočno stran. Manj sveže jajce v vodi potoni tako, da se z vrhom dotika dna, pokvarjeno jajce pa v vodi plava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.