Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Čas je za pregled kože

Če na koži opazite znamenje, ki ga prej ni bilo ali pa je spremenilo obliko ali Žurnal24 main
Zgodnje odkritje melanoma pomeni več možnosti za uspešno zdravljenje.
50 pigmentnih znamenj ali več pomeni, da ste bolj izpostavljeni tveganju za nastanek melanoma.

Preden se znova izpostavite sončnim žarkom, preverite, ali je vaša koža zdrava. "Melanom se praviloma začne na kožni površini, kjer ga razpoznamo z lahkoto in tudi preprosto zdravimo," pravi dermatolog Miloš D. Pavlović. "Če pa nismo pozorni in ga spregledamo, lahko zraste v globino kože, prodre do krvnih ali limfnih žil ter se tako širi po telesu in povzroči oddaljene zasevke, kar je za posameznika lahko usodno," opozarja.

Brezplačni pregledi. Društvo dermatovenerologov Slovenije v aprilu že nekaj let organizira brezplačne preglede za odkrivanje rakavih sprememb na koži. Zagotovila, da bo tudi letos tako, nam žal še ni uspelo dobiti, a bodite pozorni, saj prostih mest zmanjka že zelo hitro po začetku akcije. Novico o akciji bomo objavili tudi v Žurnalu.

Na hrbtu in nogah
Rakave spremembe na koži se lahko pojavijo na različnih delih telesa. "Tudi na področjih, ki niso neposredno izpostavljena soncu," pove Pavlović in dodaja: "Pri moških se najpogosteje pojavljajo na hrbtu, pri ženskah pa na spodnjem delu nog." Pri samopregledu kože lahko zato začnete na teh mestih in nadaljujete, dokler ne preverite celotnega telesa. Bodite pozorni na nesimetrična znamenja z nepravilnimi robovi, neenotne barve in večjega ali spreminjajočega se premera.

Škodljiv je tudi solarij
Prepričanje, da se z obiski v solariju lahko zavarujete pred škodljivimi vplivi pravega sonca, je zmotno. Edina prava in učinkovita zaščita je, da se sončnim žarkom čim bolj izogibate, kadar pa tega ne morete storiti, poskrbite za ustrezno zaščito s kremami z visokim faktorjem ali oblačili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.