Magazin > Lepota & telo
2110 ogledov

Kaj se zgodi, če jemo preveč beljakovin?

jajca, zajtrk, beljakovine Žurnal24 main
Beljakovine ali protein so poleg vode najbolj pomembne za izgradnjo mišic, krvi, za zdrave lase, nohte, kožo in notranjih organov. Nahajajo se v msesu, ribah, jajcih, mleku, sirih, žitaricah … Tako kot pri vseh stvareh pa tudi pri vnosu beljakovin ne gre pretiravati.

Slab zadah

Če vnašamo preveč beljakovin in hkrati premalo ogljikovih hidratov, naš organizem za energijo troši maščobe. To je sicer dobra vest, če hočemo izgubiti težo, hkrati pa slaba kar se tiče našega zadaha. Glede na to, da težava v tem primeru prihaja iz notranjosti organizma nam tudi pogostejše umivanje zob ne bo pomagalo.

Slabo razpoloženje

Človeški možgani potrebujejo ogljikove hidrate, da bi normalno funkcioniral in da bi proizvajal dovolj hormona serotonina, ki je odgovoren za naše dobro razpoloženje. Če povečate vnos beljakovin, hkrati pa zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, boste najverjetneje bolj razdražljivi in slabše razpoloženi.

Ledvice

Če v telo vnašamo beljakovine, v telo vnašamo tudi nitrogene, ki jih morajo ledvice prefiltrirati iz krvi. V kolikor jemo normalno količino beljakovin, nitrogen normalno izločamo z urinom, če pa v organizem vnašamo preveč beljakovin, pa so ledvice, ki morajo izločati viške nitrogenov, preobremenjene, s čimer jih dolgoročno lahko poškodujemo.

Prebava

Beljakovine so sicer izvrsten izbor za izgradnjo mišične mase, ne vsebujejo pa vlaknin, ki so potrebne za redno prebavo. Če torej poleg beljakovin ne pojemo dovolj ogljikovih hidratov, bomo najverjetneje imeli težave s prebavo oziroma zaprtostjo. 

Debelost

Dijeta, bogata z beljakovinami, obljublja zmanjšanje telesne teže; vendar prehranski strokovnjaki pri tem svetujejo, da se - ko dosežete želeno težo – vrnete k uravnoteženi prehrani, saj je velika verjetnost, da se boste v nasprotnem primeru nazaj zredili. Študije, ki so jih opravili na tisoče ljudeh, so pokazale, da se bodo tisti, katerih hrana temelji na beljakovinah, v 90-odstotkih prej zredili kot tisti, ki jedo manj beljakovin oziroma katerih prehrana je uravnotežena. 

Komentarjev 3
  • Majazmaja 14:16 10.september 2015.

    Vsebine sta se lotila že predhodna komentatorja, tako da če boste slučajno imeli voljo popravljati, pomislite še na pravopisne napake. DiJeta? Jao jao ...

  • Marjan Smrekar 23:09 09.september 2015.

    Vprašajte Groma in še katereka, predno napišete takšne nebuloze. Grom in njegovi sledilci bi morali biti sod masti na dveh nogah, je pa ravno nasprotno.

  • lsvet 21:16 09.september 2015.

    Še en novinar, ki piše članke o področju na katerega se ne spozna. Za nitrogene še nisem slišal, sem pa slišal za dušik...