Magazin > Lepota & telo
155 ogledov

Kaj se zgodi, ko prenehamo piti mleko?

mleko Profimedias
Ste se kdaj spraševali, kaj se zgodi, ko prenehate z uživanjem mleka?

Velika večina nas že vse od otroštva posluša, kako dobro je, da na dnevni ravni popijemo kozarec mleka. Vendar pa številne znanstvene študije dokazujejo, da mit o mleku ne stoji na trdnih temeljih. Poglejmo si razloge ...

1. Črpanje kalcija iz kosti 

Mit o tem, kako koristno je mleko, temelji na nekaterih zmotnih prepričanjih, da je ta s proteini in kalcijem bogata pijača esencialnega pomena za podporo našega vsesplošnega zdravja. Veliko znanstvenih študij je namreč pokazalo, da se zaradi uživanja mleka lahko pojavijo številne škodljive posledice, med drugim tudi črpanje kalcija iz naših kosti. Poznavanje tega dejstva razloži, zakaj so države z najnižjo stopnjo uživanja mlečnih izdelkov hkrati tudi tiste, ki beležijo najnižjo stopnjo zlomov kosti v svoji populaciji. To je v nasprotju z mitom, da mleko in mlečni izdelki pomagajo pri nižji stopnji osteoporoznih zlomov. Raziskava, objavljena v American Journal of Epidemiology, je pokazala, da je bilo uživanje mlečnih izdelkov v 20-ih letih tistih posameznikov, ki so bili vključeni v študijo, povezano s povišanim tveganjem zloma kolkov v njihovih starejših letih.

2. Višja stopnja prisotnosti raka pljuč, prsi in jajčnikov

Znanstvena študija, objavljena v British Journal of Cancer, je pokazala, da je pri 65 odstotkov tistih, ki imajo laktozno intoleranco, veliko manj prisotnosti raka pljuč, prsi in jajčnikov.

3. Pridobitev teže

Izsledki raziskave, v katero je bilo vključenih 12.000 otrok, pa so dokazali, da uživanje kravjega mleka lahko vodi v debelost. Če želite zgubiti kakšen kilogram ali dva, je ena izmed poti tudi prenehanje z uživanjem le-tega.

4. Motnje metabolizma

Kravje mleko je namenjeno teličkom in za njih tako predstavlja odličen vir hrane. Tu je namreč prisotna kar trikrat večja količina proteinov kot v človeškem mleku, kar je tudi razlog, da uživanje kravjega mleka lahko ustvari motnje metabolizma pri ljudeh, čemur sledijo že prej omenjeni škodljivi učinki na naše kosti.

Komentarjev 35
  • Boris Umer 22:52 01.oktober 2015.

    Res pa je, da milijoni krav živijo izključno zato da se pridobiva mleko!

  • Ferluci 07:46 30.september 2015.

    Nisi razumel ali prebral članka.

  • Ferluci 07:44 30.september 2015.

    Odličen članek. Slutil sem, da je tako zato sem dal vedno prednost pivu in ne mleku.