Magazin > Lepota & telo
262 ogledov

Kako izbrati poganjalčka za otroka

poganjalček
1/5
Strider
Poganjalček. Naj ima vsaj dve leti garancije, pozorni bodite na višino sedeža.

“Pri izbiri poganjalčka bodite pozorni na težo (izberite čim lažjega, saj ga boste veliko tudi prenašali naokrog), trdnost konstrukcije (bodite pozorni na to, da ima izdelek vsaj dve leti garancije) in možnost nastavitve višine sedeža. Zelo pomembno je, da je poganjalček dovolj nizek, da lahko otrok udobno sedi in hkrati z obema nogama trdno stoji na tleh s celimi podplati,” svetuje Ksenja Klepec, lastnica trgovine Kakadu.

Svetuje, naj otrok pred nakupom poganjalček preizkusi, zato otroka vzemite s seboj.

Otrok razvija ravnotežje

Poganjalčki, kot že ime pove, nimajo pedalov, ampak jih otroci poganjajo s svojimi nogami, tako je hitrost odvisna le od njih. “Prednost vožnje s poganjalčkom je razvijanje ravnotežja in koordinacije, otrok osvoji določeno kolesarsko znanje, ne strinjam pa se, da je predstopnja kolesa. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo določeno obdobje uporabljali oboje – poganjalčka in kolo,” pravi Klepčeva in dodaja, da se motite, če mislite, da je aktualen le kratek čas: “Ko ga otrok enkrat obvlada – nekje okrog drugega ali tretjega leta (nekateri prej, nekateri pozneje; otroka nikar ne silite) –, je njegov spremljevalec vse nekje do petega ali celo šestega leta. Ravno zato je pomembno, da kupite kakovostnega, da ne bo razpadel po nekaj mesecih uporabe ali 
že prej.”

Leseni ali kovinski

Leseni poganjalčki so običajno lepši in prijaznejši naravi, a je višina sedeža vezana na od tri do pet lukenj, krmila pa se ne da dvigniti. Kovinski oziroma aluminijasti so zaradi konstrukcije bolj praktični za prenašanje (pogoj je, da so lahki), višina sedeža se lahko nastavi do milimetra natančno, nastavljiva pa je tudi višina krmila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.