Magazin > Lepota & telo
170 ogledov

Kako preprečiti staranje kože

ženska gube ogledalo Shutterstock
Staranje kože. Mimične gube lahko preprečite že v mladosti.

"Na staranje kože lahko preventivno vplivamo s primerno kozmetiko in prvenstveno z zdravim načinom življenja. Izjemnega pomena so zdrava prehrana, bogata z vitamini in nenasičenimi maščobami, veliko vode, telesna dejavnost in psihična sprostitev," poudarja specialistka dermatologije Nastja Lazar.

Pomembna je zaščita

Prva krema "proti staranju" je krema z UV-zaščito. "Že od otroštva je treba kožo ščititi pred sončnimi opeklinami, saj si te koža zapomni in v poznejših letih se pokažejo spremembe, kot so gube in pigmentni madeži, lahko tudi kožni rak. Glede na fototip kože je treba uporabljati primeren SPF- in UVA-faktor v obliki kreme, gela ali losjona," opozarja dermatologinja.

Preprečite že v mladosti

Okoli 25. oziroma 30. leta opazimo prve dinamične gube okoli ust in oči. Te nastajajo zaradi aktivnosti mišic pod kožo. "Z leti postaja koža vse tanjša, izgublja elastičnost in postane zgubana tudi, kadar mimičnih obraznih mišic ne krčimo. V mladosti je tako pomembno ob prvih znakih izrazitih mimičnih gub omiliti mišično krčenje z lokalnim apliciranjem botulina. Logično je namreč, da mimično gubo lažje preprečimo še v mladosti, ker se tako ne bo nikoli razvila."

Obvezno vlaženje

Do pojava prvih gubic je treba za kožo skrbeti predvsem z neagresivnim čiščenjem in kremami, ki so prilagojene tipu kože z individualnimi večjimi potrebami ali po vodi, maščobi ali uravnavanju delovanja lojnic. "Vsaka koža prvenstveno potrebuje vodo in ob tem primerne maščobe, ki preprečijo izhlapevanje. Kreme s kolagenom, hialuronsko kislino in raznimi čudežnimi faktorji običajno delujejo le na površini, na mrtvi plasti kože, ki jo navlažijo, s čimer postane njena površina bolj napeta," pojasnjuje Lazarjeva in dodaja, da kot učinkovite sestavine proti staranju kože veljajo derivati vitaminov in vitamini ter UNDO kompleks, ki "je blokator angiotenzina, zavre razgradnjo kolagenskih vlaken ter tudi nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo aktivne kožne celice, proizvajalke kolagena."

Serumi občasno

"Osnova nege je krema; v serumih so aktivne učinkovine bolj skoncentrirane in jih zato uporabljajte, kadar je koža potrebna intenzivnejše nege. Občasno svetujem samostojno uporabo določenih serumov za optimizacijo moške ali mastnejše kože," pravi Lazarjeva. Moški imajo zaradi androgenih hormonov drugačno kožo, ki je v primerjavi z žensko od 15 do 25 odstotkov debelejša zaradi debelejše kolagenske strukture ter debelejše rožene plasti in močnejšega delovanja žlez lojnic. Zaradi tega in zaradi ponavljajočih se pilingov z britjem se moška koža stara počasneje.

Ne pozabite na vrat in dekolte

Koža okoli oči, vrat in dekolte so področja, na katerih deluje manj lojnic, zato je nega teh predelov še toliko pomembnejša. Pri vsakodnevni negi se ravno na vrat in dekolte velikokrat pozabi, čeprav sta tudi izpostavljena zunanjim vplivom, predvsem soncu. Posvetite jima prav toliko časa kot obrazu – s čiščenjem, pilingom in nato z nanosom kreme. Ne pozabite tudi na zaščito pred soncem, sploh na dekolteju, kjer je koža še posebno tanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.