Magazin > Lepota & telo
3634 ogledov

Kako si lahko pomagate pri vraščenih nohtih

vraščen noht
Vraščeni nohti niso samo boleči, povzročijo lahko celo infekcijo.

Do vraščenih nohtov pride zaradi napačnega striženja nohtov in tudi zaradi neprimerne obutve. Mnogokrat to težavo lahko odpravi le kirurg, včasih pa si lahko pomagamo sami.

Domača lekarna

1. Med
Med deluje antibakterijsko in tako lajša težave, ki nastopijo zaradi infekcije. Poleg tega bo koža zaradi medu mehkejša, zato boste noht lažje dvignili.

Postopek: Na noht dajte nekaj kapljic medu, dobro vtrite in pustite delovati 30 minut. Nato izperite z vodo. Postopek ponovite dvakrat na dan, dokler težava ni odpravljena

2. Olje evkalipta
Deluje protiglivično in antibakterijsko, zato boste s tem oljem lahko zelo hitro odpravili vnetja.

Postopek: na vato nakapljajte nekaj olja in jo položiti na prst. Prekrijte z obližem in pustite delovati dve uri. Postopek ponovite vsak dan.

3. Česen
Česen zmanjšuje vnetja in lajša bolečine, poleg tega pa mehča kožo.

Zdrobite česen in ga položite na vneto mesto ter prekrijte s povojem. Če želite, lahko česnu dodate olivno olje. Pustite delovati vsaj štiri ure, nato pa sperite z mrzlo vodo. Postopek ponovite vsak dan.

4. Morska sol
Morska sol deluje sproščujoče in protivnetno. Kožo ščiti pred okužbo, zato lahko vraščen noht lažje zdravimo.
Postopek: v mlačno vodo vmešajte polovico skodelice z morsko soljo in noge namakajte 20 minut. Postopek ponovite 3-krat na teden.

5. Ingverjev čaj
 Ingver vsebuje snovi, ki odpravljajo vnetje in delujejo antibakterijsko. Poleg tega lajša bolečino.
Postopek: košček ingverja prelijte z vročo vodo in pustite nekaj minut, da nastane čaj. Ko se čaj malce ohladi, prst v njem namakajte 20 minut. Postopek ponovite vsak dan.

6. Jabolčni kis
Preprečuje glivične infekcije in odpravlja otekline.
Postopek: skodelico kisa vlijte v toplo vodo in v njej 30 minut namakajte noge. Postopek ponavljajte vsak dan, dokler težava ne izgine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.