Magazin > Lepota & telo
7851 ogledov

V teh primerih ne pijte kave! Nikoli!

kava Profimedias
Ker si nočete narediti več škode kot koristi, se v naslednjih situacijah izognite pitju kave.

Kava je sestavni del dneva številnih posameznikov. Nekateri jo pijejo že navsezgodaj zjutraj, eni večkrat na dan, drugi, ko rabijo dodatno energijo. V naslednjih situacijah pa velja skodelico odložiti na stran, saj bi s pitjem kave sebi naredili več škode kot koristi. 

Ne pijte prevroče kave. Pitje prevročih pijač lahko poveča tveganje za nastanek raka na požiralniku, piše v novem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije. Če vroči kavi dodate nekaj mrzlega mleka ali smetane, s tem znižate temperaturo, a ne dovolj. Najbolje je, da kavo spijete 5 minut za tem, ko je kuhana. 

Če vas muči tesnoba, bo pitje enega lončka kave za drugim zgolj povečalo občutek tesnobe, saj kofein deluje kot stimulans, pravi Ali Miller, avtorica knjige Naturally Nourished in priznana dietetičarka. Kava sprosti hormon kortizol, poveča občutek tesnobe in povzroča težave s spanjem. V takšnem primeru se je treba omejiti na eno ali dve skodelici kave na dan, po možnosti brezkofeinske. Predvsem pa se je treba kavi odpovedati šest ur pred spanjem. 

Kadar vam resno primanjkuje spanja, vam kava ne bo pomagala. Kofein ni več učinkovit, če tri noči zapored spite manj kot pet ur, piše v raziskavi objavljeni v Science Daily. Takšno pomanjkanje spanja povzroči strm padec kognitivnih sposobnosti, česar nobena kava ne more popraviti. V takem primeru je bolje, da si privoščite dvajsetminutni spanec. 

Pitje kave ob šestih zjutraj ne bo imelo za posledico dviga energije. V prvih urah, ko vstanete, je stopnja kortizola najvišja, s čimer telo samo poskrbi za dvig energije. Najbolj primeren čas za prvo skodelico kave je med 10. in 12. uro, ko se pojavi prvi padec energije. Če prvo skodelico kave spijete zelo zgodaj, boste kaj kmalu potrebovali še eno dozo kofeina. 

Ljudje, ki imajo težave, z visokim pritiskom, diabetesom in gastroezofagealnim refluksom morajo biti pri zauživanju kave še posebej previdni, saj jim že ena skodelica lahko povzroči več škode kot koristi.

 

 
Komentarjev 1
  • rogixl 14:31 12.april 2018.

    Kako se imenuje čas brez kave? ........... DEPRESSO