Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Ko peče, je prepozno

krema Shutterstock
Vse, kar lahko storite, je vlaženje in hlajenje kože.

Opekline, ki se kažejo le z blažjo rdečico in blagim pekočim občutkom, pokrijte s hladnim obkladkom, ki ga večkrat zamenjajte, in na kožo nanesite indiferentno kremo ali hladilno emulzijo (losjon za po sončenju, gel aloe vere ali bepanthen),” svetuje dermatologinja Maja Kalač Pandurović. Ti pripravki kožo ohladijo in prizadeto povrhnjico oskrbijo z vlago ter pospešijo obnovitev kože in ji povrnejo prožnost.

Ne mažite mastnih krem

Pozorni bodite, da na kožo ne nanašate mastnih krem, saj ji te preprečijo, da bi oddajala odvečno toploto, kar stanje po mnenju dermatologinje le poslabša. Umaknite se v senco vsaj za nekaj dni, dokler se stanje ne umiri in si koža ne opomore. Poskrbite tudi, da pijete dovolj vode in telesu pomagate obnoviti povrhnjico tudi od znotraj.

Z mehurji k zdravniku

Ob nastanku hujših opeklin (zlasti če se pojavijo močna rdečica, obsežnejše luščenje, napredovanje rdečine, pojav mehurjev, splošno slabo počutje, povišana telesna temperatura) je treba prizadeta mesta pokriti s hladnim obkladkom in se odpraviti k zdravniku,” opozarja dermatologinja. Opekline jemljite resno, še najbolje pa je, če vam jih uspe preprečiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.