Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Kriv je računalnik

Ob strmenju v zaslon čim več mežikajte in poskrbite, da svoje utrujene oči pogos Žurnal24 main
Vse več mladih ima težave z rdečimi očmi.

"Z rdečimi očmi se srečujemo izjemno pogosto, predvsem s sindromom suhega očesa, ki ga ima več kot 25 odstotkov naše populacije," pravi oftalmologinja Petra Schollmayer. Pri tem izpostavlja rezultate raziskave, ki so pokazali, da je pri bližinskem delu ali delu z računalnikom pogostost mežikanja petkrat manjša kot sicer, posledici pa sta manjše vlaženje očesne površine s solzami in povečano izhlapevanje solz.

Delajte premore
Rdeče oko je lahko posledica očesnega vnetja, krvavitve ali povišanega očesnega pritiska, toda največkrat je vzrok sindrom suhega očesa. Oftalmologinja opozarja, da imajo s suhimi očmi vse pogosteje težave tudi mlajši, ki računalnik velikokrat uporabljajo več ur na dan. "Svoje prispevata tudi delo in prebivanje v klimatiziranih prostorih, saj suh zrak dodatno izsuši očesno površino," dodaja oftalmologinja. Svetuje, da pri delu z računalnikom delate premore in računalniški zaslon postavite nižje od višine oči, saj bo tako pri gledanju očesna reža manj odprta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.