Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Lahko preprečite debelost otroka že med nosečnostjo

oče, mati, otrok, nosečnost Žurnal24 main
Uživanje hrane z visoko vsebnostjo maščob v času nosečnosti bi lahko spremenilo razvijajoče se možgane ploda in povečalo tveganje za debelost kasneje v življenju, kažejo raziskave na živalih.

Raziskovalci z ameriške univerze Yale so namreč dokazali, da lahko spremembe prehrane vplivajo na strukturo možganov pri miših. Znanstveniki trdijo, da bi ti rezultati lahko razložili, zakaj so otroci predebelih staršev prav tako nagnjeni k debelosti.

Strokovnjaki so sicer mnenja, da ima raziskava dobre temelje, a obenem ta povezava pri ljudeh še ni dokazana. Vendar pa obstajajo dokazi, da lahko prehrana v času nosečnosti vpliva na prihodnjo težo otrok, na primer preko sprememb DNK.

Potrebni bodo dodatni testi

A najnovejša raziskava, objavljena v znanstveni reviji Cell, namiguje na to, da se lahko spremeni sama struktura možganov. Preizkusi na miših so pokazali, da so se mladiči samic, ki so se prehranjevale z mastno hrano, kotili s spremenjenim hipotalamusom, delom možganov, ki ima pomembno vlogo pri regulaciji metabolizma.

Ti mladiči so bili bolj nagnjenji k debelosti in razvoju sladkorne bolezni kot mladiči, katerih matere so imele navadno prehrano.

Prekinitev začaranega kroga

"Verjamemo, da so to osnovni biološki procesi, ki vplivajo tudi na ljudi ter posebej na bodočo debelost otrok. Zato so potrebne nadaljnje raziskave tako pri živalih kot ljudeh," je za britanski BBC dejal eden od raziskovalcev Tamas Horvath.

Dodal je, da lahko zdrava prehrana med nosečnostjo morebiti prekine začarani krog, po katerem imajo debeli starši debele otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.