Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Modele iščejo na kliniki za zdravljenje anoreksije

manekenka Reuters
Na Švedskem so prah začeli dvigovati modni agentje, ki se zbirajo pred največjo kliniko za motnje hranjenja v državi z namenom, da bi bolna dekleta zvabili v modne vode.

Lahko bi rekli, da so švedski modni agentje že popolnoma izgubili zdrav razum. Pred kliniko, v kateri se zdravijo dekleta z motnjami hranjenja, iščejo bodoče manekenke in modele, po poročanju tiskovne agencije AFP pišejo tuji mediji.

Ogovorili tudi dekle na vozičku

"To je odvratno. Modni agenti se gibljejo v okolici naše klinike in skušajo priti v stik z dekleti, za katera vedo, da so zelo, zelo suha," razlaga dr. Anna-Maria Sandeberg, vodja centra za zdravljenje motenj hranjenja v Stockholmu. Dodaja, da je eden od modnih agentov celo pristopil do hudo bolne pacientke, ki je bila na invalidskem vozičku. "To je seveda popolnoma napačno sporočilo vsem dekletom, ki se borijo s temi motnjami," še dodaja Sandebergova.

Med pacientkami klinike, ki so jih ogovorili modni agentje, pa je tudi hči ene od koordinatork centra. "To je nezaslišano. Velik del težav, ki jih prinašajo motnje hranjenja, izhaja iz dejstva, da imajo ta dekleta močno izkrivljeno lastno podobo. Hudo problematično je, če se najde nekdo, ki njihove shirane postave hvali in jim ponuja službo prav zato, ker so tako vitke. To vsekakor ne olajša zdravljenja," je ogorčena Christine Lilman-Ring Borg.

Odziv modne agencije

Na očitke so se odzvali pri eni največjih modnih agencij v Stockholmu, Elite Model Management, ki dejanja nekaterih agentov označujejo za "gnusna in neetična". V agenciji dodajajo, da ne verjamejo, da bi na takšen način katera od znanih agencij iskala nove modele.

V omenjeni kliniki se sicer zdravi več kot 1.200 pacientov z motnjami hranjena, med katerimi je sicer največ mladih deklet, med pacienti pa je tudi nekaj fantov in odraslih moških ter žensk. Da bi se takšnim neljubim dogodkom v prihodnje izognili, je osebje klinike že naredilo nov režim sprehajanja deklet na prostem.

Komentarjev 1
  • erikkk 14:54 19.april 2013.

    Res odvratno da se poslužujejo kaj takega !