Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Nad bolečino z meditacijo

Meditacija naj bi omilila bolečino. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Že osnovno znanje mediatcije je dovolj za zmanjšanje občutljivost na bolečino, je pokazala nova raziskava.

Meditacija je odlična metoda za zmanjševanje stresa in ponuja številne koristi za zdravje. Glavna zdravstvena prednost pa naj bi bila manjša občutljivost na bolečino, trdi raziskava.

Ožgali so jih
V raziskavi je bilo udeleženih 15 moških in žensk, ki so jih strokovnjaki, rahlo ožgali - s tem so testirali bolečino. Ožgali so jih dvakrat in sicer pred in po meditaciji. Udeleženci niso imeli nobenega preteklega znanja iz meditacije. V raziskavi, pod vodstvom trenerja, so meditirali 20 minut. Raziskava je trajala štiri dni, postopek pa je bil vsak dan enak. Izsledki so pokazali, da je bila bolečina po meditaciji za 57 odstotkov manj neprijetna in 40 odstotkov manj boleča, kot pred meditacijo. Udeleženci so morali vsakokrat oceniti neprijetnost in bolečino.

Bolje od placeba
Izsledki so revolucionarni, je povedal doktor Fedel Zeidan, ki je bil odgovoren za raziskavo. Zmanjšanje bolečine je bilo neprimerljivo večje od vseh podobnih študij, celo tistih v katerih so uporabili tablete s placebom. Placebo je do sedaj veljal za najbolj učinkovitega, je dejal Zeidan. Raziskava je bila objavljena v Journal of Neuroscience.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.