Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Navada, ki topi maščobo

trebuh Shutterstock
Morda je slišati čudno, a ena od higienskih navad lahko še kako vpliva na debelost, pravijo strokovnjaki. Vas zanima katera?

Nitkanje zob, pravijo strokovnjaki. Stomatolog Marku Burhenne razlaga, da ignoriranje čiščenja zob z zobno nitko pogosto pripelje do vnetja dlesni in zobnega mesa. Raziskave, narejene na živalih, pa so že pokazale vez med vnetimi dlesnimi in maščobnimi blazinicami. Živali, ki so trpele zaradi vnetih dlesni, so bile pogosteje debelejše od tistih z zdravimi dlesnimi. In ko se je stanje dlesni pri živalih izboljšalo, so živali tudi izgubile odvečno težo.

Burhenne pravi, da bakterije iz vnetih dlesni zavirajo delovanje metabolizma, vnetje pa se iz ustne votline širi tudi na maščobne celice, ki vnete težje nadzirajo proizvodnjo inzulina, kar povzroči, da se glukoza v telesu kopiči v obliki maščobnih blazinic, namesto da bi jo telo porabilo kot energijo.

"Glede na to, da imamo lahko nadzor nad zdravjem dlesni, lahko z dobro ustno higieno poskrbimo tudi za zdravje. Morda boste ugotovili, da ste kar naenkrat močnejši, imate boljšo kondicijo in ste bolj vitki," zaključuje Burhenne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.