Magazin > Lepota & telo
91 ogledov

Nevarne snovi v parfumih

Tudi pri parfumih previdnost ni odveč. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nove ameriške raziskave kažejo, da je največ substanc dvomljivega slovesa prav v parfumih najbolje prodajanih blagovnih znamk.

Študijo sta izvedli organizaciji Campaign for safe cosmetics in Environmental working group. Pri testiranju 17 najbolje prodajanih parfumov v ZDA se je pokazalo, da veliko snovi, ki jih vsebujejo, sploh ni uradno navedenih na embalaži, v povprečju pa je bilo v vsakem parfumu kar 14 takih snovi. Po laboratorijski analizi se je pokazalo, da gre v večini primerov za snovi, ki motijo pravilno delovanje hormonov in povzročajo hude alergije ter zato niso odobrene za uporabo v kozmetičnih izdelkih. Težava je tudi v tem, da se takšne snovi ob dolgoročni uporabi v telesu kopičijo in začnejo povzročati težave šele čez leta, ko jih postane v telesu preprosto preveč.

Pri vrhu tudi Chanel in Armani
Med parfumi z največ neznanimi in morda škodljivimi snovi kraljuje American Eagle Seventy Seven, ki jih vsebuje kar 24. Sledijo mu Chanelov Coco z osemnajstimi in Britney Spears Curious ter Armanijeva Acqua di Gio s sedemnajstimi. Neškodljivi niso niti dezodoranti, pri njih sta se najslabše odrezala Old spice in Axe. Celoten seznam škodljivih izdelkov si lahko ogledate tukaj.

Veliko jih sploh ni preizkušenih
Med kemikalijami, ki niso navedene na embalaži, je veliko tudi takih, ki so jih v laboratoriju ob preizkušanju videli prvič, kar pomeni, da njihovih učinkov na telo sploh še ne poznamo. Možnosti, da gre za nedolžne snovi, pa je glede na to, da jih proizvajalci raje skrijejo, kakor da bi jih uradno zapisali med sestavine, zelo malo. Kozmetična podjetja se na ta način elegantno izognejo prepovedim s strani nadzornih organov – česar ti ne vidijo, pač ne morejo prepovedati!

Prepričati se je možno le s testiranjem
Kljub pozornemu prebiranju embalaže torej ni zagotovil, da je v steklenički res tisto, kar na njej piše. Neželenim in škodljivim snovem se zato težko izognete, saj je edini način, da preverite vsebino, počasno in drago testiranje v laboratoriju. Nekaj lahko naredite tudi s tem, da uporabljate čim bolj naravne parfume ali vsaj sintetične uporabljate izjemoma in v majhnih količinah, dezodorant pa recimo lahko zamenjate z naravnim kristalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.