Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Nevarnosti v zobni kremi

Kakšno pa uporabljate vi? (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Če se trudite jesti zdravo in prisegate na naravno kozmetiko, pomislite tudi na to, kakšno zobno kremo uporabljate. Nekatere vsebujejo veliko škodljivih kemikalij.

Zobne kreme že nekaj časa burijo duhove. A ne le med tistimi, ki prisegajo na naravno. Nad njihovo škodljivostjo so zaskrbljeni tudi tisti, ki jim za naravne kozmetike ni mar. V zobnih kremah se skriva veliko nevarnih snovi, ki jih gotovo nihče ne bi želel pojesti. Spoznajte tri najpogostejše.

Natrijev lauril sulfat
Spoznate ga tudi po okrajšavi SLS, najdete pa ga lahko skoraj v vseh klasičnih zobnih kremah, pa tudi v šamponih, gelih za prhanje, losjonih in kremah. Zanj je značilno, da se zelo hitro vpije v sluznico, kopiči pa se predvsem v srčnih tkivih, jetrih, pljučih in možganih. Nekateri strokovnjaki trdijo, da lahko natrijev lauril sulfat vpliva tudi na spremembo DNK-celic.

Triklosan
Čeprav je zelo škodljiv, triklosan pogosto najdemo v zobnih pastah in ustnih vodicah. Ima močno antibakterijsko delovanje in je ena od pomembnejših sestavin pri šamponih, dezodorantih, dezinfekcijskih in čistilnih sredstvih. Najdemo ga tudi v igračah, vzmetnicah, na WC-deskah, obleki, pohištvu in v barvah. Zaradi vsesplošne prisotnosti so ga odkrili celo v materinem mleku, strokovnjaki pa trdijo, da je njegovo prisotnost mogoče odkriti v urinu skoraj vsakega. Triklosan vpliva na motnje pri delovanju spolnih hormonov, lahko izzove karcenogene spremembe v celicah.

Fluor
Veliko jih je za, še več proti. Nekateri raziskovalci fluor povezujejo z močnejšo in bolj čvrsto zobno sklenino, preprečuje pa tudi nastanek kariesa. Spet druge raziskave so potrdile njegov škodljiv vpliv na zobe, kosti in osrednje živčevje. Pri otrocih lahko fluor izzove motnje v razvoju, nekateri pa ga povezujejo tudi z zmanjšanjem inteligenčnih sposobnosti. Prav zaradi tega bodite pri nakupu otroške zobne kreme še pazljivejši, saj otroci kremo pogosto pogoltnejo (večina otroških krem fluora ne vsebuje). Zavedati se je treba, da fluor v večjih količinah uporabljajo pri izdelavi strupa za glodalce, zato ni odveč, če pri naslednjem nakupu zobne kreme preverite sestavine in izberete takšno, ki fluora ne vsebuje.

Rešitev v naravi
Če vas zgornje vrstice niso pustile ravnodušne, lahko izberete naravne zobne kreme, ki pa so žal na voljo le v izbranih prodajalnah z zdravo prehrano in naravno kozmetiko. Takšne kreme so osnovane na naravnih aktivnih sestavinah, ki zobe očistijo, ohranjajo njihovo belino in skrbijo za zdrave dlesni. Najpogosteje vsebujejo aloje vero, evkaliptus, eterično olje čajevca in mentola. Kot garancija, da so proizvodi res biološko pridelani in da ne vsebujejo škodljivih sestavin, je takšnim zobnim kremam priložen tudi certifikat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.