Magazin > Lepota & telo
77 ogledov

Nezbranost je znak inteligence

Imate težave s koncentracijo? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ljudje, ki hitro postanejo nezbrani, so lahko nadpovprečno inteligentni, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na londonski univerzi.

Vodilni raziskovalec Ryota Kanai je skupaj s sodelavci ugotovil, da imajo ljudje, ki ne morejo dolgo ostati zbrani, povečano število malih sivih celic v predelu možganov, kjer je center za zbranost. Izsledki raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji New Scientist.

Vprašalniki o zbranosti
V okviru raziskave je več kot dvesto prostovoljcev izpolnilo standardizirane vprašalnike, v katerih so bila vprašanja, kot so: "Kako pogosto spregledate prometne znake?", "Se vam pogosto zgodi, da pridete v trgovino in pozabite, kaj ste želeli kupiti?", "Koliko časa lahko zbrano berete strokovno čtivo?"… Sodelujoče so razdelili v dve skupini, in sicer na tiste, ki imajo visoko stopnjo zbranosti, in tiste, ki se ne morejo zbrati oziroma jim zbranost kaj kmalu popusti.

Nadpovprečno pametni
Tisti, ki so se najtežje osredotočili, so prejeli najvišje točke, drugi z dobro koncentracijo pa najnižje. Ko so končali vprašalnike, so na vseh vključenih izvedli slikanje glave z magnetno resonanco (MRI). Najbolj očitna razlika med obema skupinama, ki so jo pokazale slike možganov, je bila v količini malih sivih celic v področju centra za koncentracijo. Tisti z nižjo zbranostjo so imeli povečano količino malih sivih celic, tisti, ki so se lažje osredotočili, pa so imeli manj sivih celic. Znanstveniki so tako poiskali skupni imenovalec in ugotovili, da je slaba koncentracija znak nadpovprečne inteligence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.