Magazin > Lepota & telo
296 ogledov

Nezdrava hrana, ki je v resnici zdrava

kikirikijevo maslo
1/7
Shutterstock
Veliko hrane ima slab sloves, a čisto po nepotrebnem. Če se na veliko izogibate kikirikijevemu maslu, krompirju, čokoladi in jajcem, lahko takoj prenehate. Vsa našteta živila namreč kar prekipevajo od zdravja. A v zmernih količinah.

Kikirikijevo maslo

Mnogi so prepričani, da je kikirikijevo maslo le maščoba in kalorije v kozarcu. A raziskava je pokazala, da uživanje v zmernih količinah zmanjšuje možnost bolezni srca in ožilja. Oreščki so namreč odlični za vaše srce, hkrati pa telesu prinašajo osnovne in zdrave maščobe.

Avokado

Podobna zgodba je tudi z avokadom. Ta vsebuje zdrave maščobe, ki jih telo redno potrebuje, zato se mu nikar ne izogibajte. V zmernih količinah bo tudi avokado dobro vplival na vaše srce, preprečuje pa tudi nastanek raka. Uživajte ga skupaj s solato ali v sendviču, odličen pa je tudi kot omaka za prigrizke.

Kava

Čeprav je veliko ljudi prepričanih, da kava ni ravno najboljša za zdravje, je prav nasprotno. Pazite le, da vanjo ne dodajate velike količine sladkorja, dovolj je že ena čajna žlička, poleg tega pa se izogibajte sladki smetani. Namesto navadnega mleka uporabljajte posneto ali sojino mleko.

Grozdni sok

Znan je po tem, da vsebuje veliko sladkorja in da ga pijejo le otroci. A je odličen tudi za odrasle, saj ima podobne koristi kot rdeče vino. Grozdje je polno antioksidantov in številne raziskave kažejo, da pomaga zmanjševati krvni tlak, hkrati pa zavira proces staranja. A tako kot pri rdečem vinu tudi pri grozdnem soku velja pravilo, da ga uživajte zmerno.

Krompir

Krompirju se že nekaj časa dela krivica. Ker je največkrat postrežen masten in ocvrt, seveda ni videti ravno zdrav, zato se njegove priprave lotite drugače. Če boste uporabljali manj olja in prenehali s cvrtjem, vam bo krompir ponudil veliko več, saj je bogat z vitaminom C, magnezijem, bakrom in kalijem.

Jajca

Tudi jajca so ena tistih živil, ki imajo več plusov kot minusov. So odličen vir beljakovin, železa in B2, B12 in vitaminov D. Uživajte jih za zajtrk, saj boste v naslednjih urah posledično vnesli manj kalorij.

Čokolada

Je sladka in redi. Seveda, saj je čokolada. A če namesto po mlečni začnete posegati po jedilni, boste od nje odnesli veliko več. Ščiti vaše srce in znižuje holesterol. Ko boste začutili, da potrebujete nekaj sladkega, si privoščite dva koščka jedilne čokolade na dan. Ta vas bo ravno prav posladkala, hkrati pa boste naredili nekaj dobrega za svoje zdravje.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:20 27.junij 2015.

    to sem že nek bral ampak mislm da je to neresnično. Enostavno se mi ne zdi normalno da to obstaja. Ker če bi obstajal zakaj pa potem ne rečejo še za kakšno drugo hrano da vsebuje nevem analoge ženskih al ...prikaži več pa analoge moških hormonov? Zakaj samo za sojo pa samo za ženske analogne hormone? Nevem...mal mi je neverjetno da bi imelo samo eno živilo take lastnosti.

  • Leonor 10:39 23.marec 2012.

    GSO niso nič napačni, soja je problematična, ker vsebuje fitoestrogene, analoge ženskih hormonov, ki povzročajo zmedo v ravnovesju človeških hormonov, podobno kot kontracepcijske tabletke. Ampak vsak po svoji vesti ...

  • mr_izi 09:49 23.marec 2012.

    Glede sojinega mleka se lahko tudi debatira, lahko je iz GSO narejena. Po pravem človek naj nasplošno ne bi ali vsaj v zelo malih količinah užival 4 belih živil, moke(pšenične), sladkor, moko in mast. Te so poleg raznih dodatkov(aditivov E) ...prikaži več glavni povzročitelji bolezni ob tem tudi raka. Plus tega ljudje ne ali izredno malo uporabljajo olja ki izdržijo brez spreminjanja maščobnih struktur, večjo temperaturo(Arašidovo, sezamovo, kokosovo olje), za cvrtje. Največja napaka veliko kuharskoh mojstrov in ljudi, ki to kopirajo, ko oljčno hladno stiskano olje, (ne razumem zakaj bi ga sdicer toplo stiskali), pregrevajo in cvrejo v tem olju, za katerega je znano da se surovo uživa:To je pač moje mne. Ostali ste pa itak vsak za sebe odgovorni! Lep Dan!nje