Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Nova vadba za vse mišice

Zivljenje 24.04.13, kettlebell, telesna vadba, foto: shutterstock Shutterstock
Crossfit je licenčna vadba z lastnim programom izobraževanja in licenciranja trenerjev in telovadnic. Odslej jo lahko preizkusite tudi pri nas.

Posnemanje naravnega gibanja

Gre za kombinirano obliko vadbe, ki je v Evropo prišla iz Združenih držav Amerike. "Ta oblika vadbe ne pozna izoliranega treninga določenih mišičnih skupin (v primerjavi s fitnesom), temveč je izjemno raznolika ter se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka, izboljša agilnost, koordinacijo, moč, vzdržljivost, eksplozivnost, hitrost in stabilnost. Večinoma se uporabljajo lastna teža, tako imenovani kettlebell in kolebnica," razlagajo v Reebok CrossFit Ljubljana, kjer izvajajo prvi uradni crossfit v Sloveniji.


Vsakič drugačen trening

Vadbo lahko izvajajo vsi, ne glede na starost, ambicije ali telesno pripravljenost. "Gre za obliko vodene vadbe, pri kateri trener prilagodi program posamezniku glede na njegove zmožnosti. Skoraj vsak trening je sestavljen iz drugačnih, različnih vaj, kar pomeni, da se boste s posamezno vajo le redko srečali več kot enkrat. Zato je toliko manjša verjetnost, da se boste treningov v kratkem času naveličali oziroma bi vam na treningu postalo dolgčas," pravijo v centru.


Boot camp in kettlebell

Boot camp velja za vadbo, ki je zelo učinkovita pri oblikovanju postave. Posnema način vojaških treningov, poteka pa z aktiviranjem lastne teže. Vaje so sestavljene iz kombinacije sonožnih poskokov, sklec, trebušnjakov, počepov, dviganja uteži ali različnih predmetov, raztezanja elastičnih trakov in uporabe kettlebellov. Kettlebell oziroma girja je tradicionalna ruska utež, ki spominja na topovsko kroglo z ročajem. Manevriranje s to utežjo se je v Rusiji razvilo v tradicionalen šport in priznano metodo treninga. Kettlebell je vedno bolj priljubljen za sistem treninga za moč in vzdržljivost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.