Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Otroci naj tega ne pijejo

pijača Shutterstock
Otroci naj gaziranih pijač ne pijejo, svetujejo strokovnjaki. Pa ne le zaradi količine sladkorja, ki ga vsebujejo, ampak tudi zaradi tega, ker naj bi prav gazirani napitki vplivali na neprimerno vedenje.

Kako sladke gazirane pijače vplivajo na otroke, mlajše od petih let? Strokovnjaki so na vprašanje odgovorili s pomočjo z dveh primerjalnih raziskav podjetij Fragile Families in Child Wellbeing.

Matere z otroci iz dvajsetih držav severne Amerike so razdelili v tri skupine – v eni so bili otroci, ki gaziranih pijač niso uživali, otroci iz druge skupine so na dan spili eno enoto gazirane pijače, v tretji skupini so bili otroci, ki so na dan spili več kot eno in manj kot štiri enote gaziranih pijač, v četrto skupino so razvrstili otroke, ki so spili štiri in več enot gazirane pijače – teh je bilo štiri odstotke. Matere so med raziskavo natančno spremljale njihovo vedenje in splošno počutje.

Ugotovili so, da uživanje sladkih gaziranih pijač pri otrocih poveča agresivnost in zmanjša koncentracijo. Več enot gaziranih pijač kot so popili otroci, bolj očitni so bili omenjeni vedenjski odkloni. Pri otrocih, ki so spili štiri ali več enot gazirane pijače na dan, pa so raziskovalci ugotovili, kar dvakrat bolj izrazite znake odklonskega vedenja, ki se kažejo kot uničevanje tuje lastnine, napadi na druge otroke, iskanje in začetek prepirov.

Avtorji raziskav, ki je bila objavljena na strani MediLexicon pravijo, da pravega vzroka za odklonsko vedenje in povezave z gaziranimi pijačami še niso našli, a staršem vseeno svetujejo, da otrokom takšnih pijač ne ponujajo.

Komentarjev 1
  • mumbly 20:19 01.september 2013.

    Ja, to v Ameriki. Pri nas so podobne teste delali na Dolenjskem s cvičkom. Rezultati so bili precej podobni