Magazin > Lepota & telo
91 ogledov

Pod nož v hladnejših mesecih

lepotne operacije Shutterstock
Jesen in zima sta idealni za laserske in intenzivnejše kozmetične posege.

Če se odločate za lepotni, pomlajevalni ali celo splošnokirurški poseg, je jesensko-zimski čas najprimernejši, pravijo sogovorniki. Predvsem laserskih postopkov, kemičnih pilingov, odstranjevanja dlak, učvrščevanja kože, fotopomlajevanja, liftinga ter odstranjevanja pigmentnih, žilnih nepravilnosti in aken poleti zaradi osončene kože namreč ne izvajajo oziroma jih izvajajo omejeno.

Plus: manj gibanja in znoja

Operativni posegi zahtevajo mirovanje, da se robovi ran ustrezno simetrično povežejo, sicer se ustvarja napetost, ki rane vleče narazen. Po posegu torej odpade vsaka intenzivna vaja, priporočata pa se sprehod ter preživljanje časa okrevanja mirno in brez stresa,” opozarja Natalija Sakelšek s Kirurgije Ceneje.
Da je to ustrezen čas, pritrjuje kirurginja Tea Jedlovčnik in dodaja, da ker “se manj znojimo in gibamo, je tudi manjša možnost zapletov”. Če se odločate za zdravljenje, ki zajema več zaporednih posegov (lasersko odstranjevanje dlak in preoblikovanje postave), svetuje, da jih opravite zdaj, saj vam čez poletje terapije ne bo treba prekiniti.

Priprave so pomembne

Mesec pred posegom in mesec po njem se ni dobro izpostavljati močnemu soncu, saj koža za izvajanje vseh tretmajev, ki temeljijo na uporabi IPL-energije, ne sme biti osončena, sporočajo iz salona Moments. Med te tretmaje spadajo trajno odstranjevanje dlak, učvrščevanje kože, fotopomlajevanje, lifting kože ter odstranjevanje pigmentnih oziroma žilnih nepravilnosti in aken, pravijo.

Ko enkrat ni nobenkrat

Zdaj je tudi ustrezen čas za začetek tretmajev, pri katerih so potrebne ponovitve. “Pri učvrščevanju, liftingu kože je v povprečju potrebnih štiri, pet obiskov v razmiku treh, štirih tednov, pri odstranjevanju pigmentnih oziroma žilnih nepravilnosti pa se tretmaji izvajajo enkrat na mesec, obiskov pa mora biti od treh do pet,” pravijo.

Globlje v kožo

Trajno ličenje (senčenje obrvi, obroba in senčenje ustnic, črta na zgornji in spodnji veki), lasersko odstranjevanje dlak, kapilar in pigmentacij, fotopomlajevanje, biopiling in kemični piling obraza so postopki, ki posegajo globlje v kožo. “Ker odstranimo zaščitno plast, se koža predvsem v poletnih mesecih ni sposobna sama braniti pred zunanjimi vplivi (predvsem pred UV-žarki), zato je takrat še občutljivejša in kaj hitro se lahko pojavijo opekline in pigmentacije,” dodajajo v kozmetičnem salonu Ajna.

Lifting tudi poleti

Vsi operativni posegi se izvajajo v letnem času, ko zunaj ni več 25 stopinj Celzija, saj je tveganje za razvoj patogenih bakterij in s tem vnetij brazgotin manjši, razlaga Nastja Lazar, specialistka dermatovenerologije. Lepotni posegi za glajenje gub in nekirurški lifting ter posegi za topljenje maščobnih blazinic pa se brez zapletov opravljajo tudi poleti, dodaja. Za poletje je morda sicer bolje načrtovati posege na podplatih, saj ste lahko takrat brez obutve
in vas ne bo zeblo, pravi Jedlovčnikova. Jeseni in pozimi se zelo poveča število moških pacientov ter posegov liposukcije, ginekomastije (zmanjšanja prsi) in abdominoplastike (odstranitve odvečne kože, prevelikega in povešenega trebuha), pravi Sakelškova.

Po operaciji nikar na smučanje

Koža mora biti v fazi celjenja dobro prekrvavljena; sluznicam omogočimo ustrezno klimo, saj to pomeni dober imunski odgovor. Če nas zebe, se kapilare pretirano ožijo,” pravi Sakelškova. Pri rinoplastiki se mraza izogibajte – pazite na toplo okolje za pravilno kroženje krvi, s čimer poskrbite za obnovo kože.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.