Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Ponujajo tudi slovensko mleko

kozarec, mleko Žurnal24 main
V trgovinah so med najcenejšimi vedno izdelki trgovskih znamk, na katerih izvor vsebine ni zmeraj jasno označen.

Preverili smo, od kod izvira mleko, ki ga pod trgovskimi blagovnimi znamkami prodajajo v Mercatorju, Sparu in Leclercu, ter presenetljivo ugotovili, da je tudi med trgovskimi izdelki v nekaterih trgovinah mogoče najti pretežno slovensko mleko in iz njega narejene jogurte.

Najbolj slovenski je Mercator

Največji izbor vrst trgovske znamke mleka ponujata Mercator in Spar. V Mercatorju je mleko znanih slovenskih mlekarn prisotno pod imenoma trgovskih znamk Mercator in Active Life, le v tetrapakih najcenejše Mercatorjeve linije izdelkov Bonus plus smo našli mleko iz Nemčije. V Sparu je razmerje med mlekom iz domačih in tujih mlekarn podobno, saj so vse vrste mleka pod trgovsko znamko (tudi linija Spar Budget) od domačih proizvajalcev; izjema je Sparovo mleko s
3,5-odstotno vsebnostjo maščobe z avstrijskim izvorom. Občutna razlika med trgovinama je le v jogurtih, saj je v Mercatorju trgovska znamka jogurtov narejena iz mleka iz slovenskih mlekarn, v Sparu pa iz avstrijskih. Ponudbo smo preverili tudi v trgovini Leclerc, a tam trgovske znamke zastopajo mlečne izdelke izključno francoskega izvora.

Slovenski obrati, tuje mleko?

Toda dejstvo, da je mleko iz slovenskih mlekarn, še ne pomeni nujno, da je tudi od slovenskih krav, saj ga veliko mlekarn odkupuje iz tujine in ga v Sloveniji predela. Na informacijskem središču Ljubljanskih mlekarn so nam povedali, da v manjši meri (do 10 odstotkov) mleko odkupujejo iz Madžarske, enako so nam povedali v Pomurskih mlekarnah, le da je tu odstotek malenkost višji (do 15 odstotkov). Verjetnost, da boste z nakupom mleka oziroma mlečnega izdelka trgovske znamke pili mleko slovenskega izvora, je torej kar velika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.