Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Poskrbite za kvaliteten spanec

budilka jutro Shutterstock
Nespečnost. Poskrbite, da bo vaše telo vedelo, kdaj je pravi čas za spanje.

Bioritem. Nespečnost in posledično zaspanost podnevi lahko odpravite z ustrezno higieno spanja. "Izjemno pomembno je, da smo čim več izpostavljeni močni dnevni svetlobi zjutraj oziroma dopoldne. Tako bomo šli zvečer lažje spat," pojasnjuje Barbara Gnidovec Stražišar, pediatrinja in strokovnjakinja za področje spanja. "Obratno pa zvečer ne smemo biti izpostavljeni premočni svetlobi."

Siesta naj bo kratka

Če si sredi dneva zaželite spanca, se mu ni treba upirati, a naj ne bo predolg. "Kratek okrepčilni spanec je izjemoma dovoljen zgodaj popoldne po kosilu, ko imajo narodi v Sredozemju tudi tako imenovano siesto. Pomembno pa je, da ta počitek ni predolg, saj nam sicer lahko oteži večerno uspavanje," pojasnjuje strokovnjakinja.

Postelja je le za spanje

K boljšemu spancu bo po mnenju Gnidovec Stražišarjeve pripomoglo tudi, če boste poskrbeli, da bo vaša spalnica temna, tiha in prijetna (ustrezna vlažnost in temperatura zraka), postelja pa naj bo namenjena le spanju. Izogibajte se pretežkemu ali prelahkemu večernemu obroku, zvečer ne telovadite in se izogibajte vročim kopelim, sovražnika dobrega spanca pa sta tudi kofein (oziroma poživljajoče pijače) in alkohol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.