Magazin > Lepota & telo
665 ogledov

Prehlajen otrok naj se igra zunaj

otrok Shutterstock
Pri nizkih temperaturah hitro izgubljajo toploto, zato naj zunaj ne mirujejo predolgo.

Obilica snega, napovedane nižje temperature in bližajoče se šolske počitnice pomenijo, da bo veliko otrok dlje izpostavljenih mrazu. Za zdravje otrok so lahko nevarna predvsem smučišča, kjer otrok na prostem lahko preživi tudi ves dan. Toda strokovnjaki so si enotni, da mraz ne sme biti ovira za to, da bi se otrok gibal na prostem in užival v vsem, kar prinaša zima. Kako se torej izogniti težavam?

Suha oblačila in gibanje

Najpomembneje je, da so otroci oblečeni v več plasti toplih in suhih oblačil, poudarjajo na inštitutu za varovanje zdravja. Oblačila morajo biti suha, saj vlažna oblačila hitro odvajajo toploto in tako ohlajajo telo. Enak učinek ima potenje, zato naj otroci ne bodo preveč oblečeni. Pomembno je tudi, da so na mrazu aktivni, saj se le tako lahko sami ogrejejo. Daljše mirovanje ob nizkih temperaturah lahko pripelje do podhladitve, čemur so izpostavljeni tudi otroci v vozičkih. “Če otrok sedi oziroma ga začne zebsti, ga spodbujajte, naj giba z rokami in nogami,” svetujejo.

Ne smučajte z dojenčkom

V zadnjih letih je na smučiščih opaziti starše, ki si najmlajše člane družine oprtajo na hrbet in tako smučajo ves dan. “Staršem je zaradi gibanja prijetno toplo, otrok pa je ves čas pri miru in se ne more ogreti. Takšno ravnanje bi moralo biti prepovedano; ponekod (predvsem v tujini) žičničarji staršem, ki nosijo dojenčka na hrbtu, že ne dovoljujejo več smučanja,” pa opozarja pediatrinja Andreja Borinc Beden. Če se smučanju res ne morete upreti, je zato morda bolje, da dojenčku priskrbite varuško in spoznavanje z radostmi na snegu odložite za kako leto ali dve, ko bo otrok v njih lahko tudi dejavno sodeloval.

Mini intervju: Andreja Borinc Beden, pediatrinja

Kdaj lahko dojenčka pozimi prvič peljemo na svež zrak?

Dojenčka lahko peljete ven, ko je lepo vreme in so temperature nad ničlo. Seveda je ob tem treba poskrbeti, da je primerno zaščiten, in paziti na to, da se zunaj ne zadržujete predlogo, saj dojenček v vozičku miruje in hitro izgublja toploto.

Na kaj moramo biti pozorni pri malčkih?

Malčki oziroma malo večji otroci so zunaj že lahko aktivni in se gibajo ter se tako grejejo, zato je treba poskrbeti le, da so nos in usta zaščiteni s šalom, pri čemer se zrak ogreje, še preden pride do dihal. Hladen zrak namreč otroke sili h kašlju. Poskrbeti je treba, da ima otrok primerno toplo in suho obutev ter rokavičke.

Ali se lahko tudi prehlajeni otroci pozimi igrajo zunaj?

Če je otrok prehlajen in nima vročine, je pravzaprav zelo priporočljivo, da je zunaj (če je lepo vreme in so temperature nad ničlo), saj se virusi zadržujejo predvsem v zaprtih, neprezračenih prostorih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.